Kent räddades från att drunkna: ”Det handlade om sekunder”

Uppdaterad 2020-11-15 | Publicerad 2020-11-09

Kent Johansson, 65, var på fredagskvällen på väg hem från en pub i till flickvännen i Örnsköldsvik när han halkade till.

Ett tu tre så låg han där i vattnet och det var riktigt kallt och mörkt.

Det gick inte att ta sig upp. Kent blev kvar där, fastklamrad runt en pelare.

– Jag trodde min sista stund var kommen, berättar Kent.

Kent Johansson som är en pensionerad målare från Sundsvall var på besök i Ö-vik i fredags och hade tagit en öl på puben. Vid 22-tiden var det dags för honom att gå hem och han tog vägen längs kajen i hamnen. Kent tog fram sin mobiltelefon för att skicka ett sms till sin flickvän och det var då han plötsligt tappade balansen på kajen.

– Träet var så blött och halt och plötsligt snurrade till i skallen på mig och så for jag i, berättar Kent.

Kent åkte utför trappan och ner i det kalla vattnet. Han hamnade en bit under kajen och det var väldigt mörkt och kallt och därför svårt att orientera sig.

– Jag tittade upp men jag såg ingenting där jag var. Hade jag kunnat se stegen med en gång hade jag kanske kunnat simma dit om jag gjort det på en gång.

Kent Johansson, 65, från Sundsvall räddades efter att ha fallit i vattnet i hamnen i Örnsköldsvik av Johan Nylander 28, Frida Nylander 26, Catrina Strandberg, 26, och Patrik Sjöberg, 44.

Gällde sekunder

Kent lyckades ta sig till en pelare som han klängde sig fast vid. Men den var hal och svår att få grepp om. Och det kalla vattnet och de blöta tunga kläderna gjorde det ännu svårare

– Nu låg jag där i vattnet och var i chock. Jag hade bara huvudet, armarna och händerna ovanför ytan, resten var i vattnet.

Kent ropade på hjälp, men ingen hörde honom. Han vet inte riktigt hur lång tid han låg där, men det kändes som en lång stund. Kent var på väg att ge upp, men i sista stund var det några som hörde hans rop.

– Det var helt otroligt. Vid det laget gällde det sekunder, för jag hade legat där i vattnet så länge, berättar Kent.

Kastade i livboj

Catrina Strandberg, 26, befann sig på puben Allstar i Ö-viks hamn den kvällen. Hon och pojkvännen Johan Nylander, 28, hans kusin Frida Nylander, 26, och kompisen Patrik Sjöberg, 44, hade varit och ätit middag och gick ut för att ta en nypa frisk luft när de hörde ett svagt ljud.

– Det tog ett tag innan vi fattade att någon ropade på hjälp. Man är liksom inte beredd på att det ska vara så och det kan vara lite högljutt på fredagskvällen när folk fått lite alkohol i sig, säger Catrina.

Men så snart de insåg att det faktiskt var någon som ropade på hjälp fick de bråttom.

Catrina som är tjänstledig från sitt jobb som undersköterska för att studera till lärare, började ropa på honom.

– Jag ropade ”var är du?”

Efter en liten stund fick de syn Kent.

– Vi var tvungna att kika in under bryggan. Patrik kom med en livboj och kastade ner den och vi försökte dra in Kent till stegen. Men vi insåg att han inte klarade att klättra upp för den.

Att Kent lever i dag beror på fyra medmänniskor som snabbt agerade när de hörs hans svaga rop på hjälp från vattnet i hamnen i Ö-vik. ”Det var precis rätt människor som kom till min räddning”, säger Kent tacksamt.

Värmde med sina kroppar

Då kom de på att de istället kunde dra in Kent i hörnet vid kajen och där hoppade Johan ner i vattnet och kunde stå på en sten där och lyfta upp Kent. Med gemensamma krafter lyckades de få upp honom på land.

– Jag har läst under min utbildning att det bästa sättet att få upp kroppsvärmen på någon är att bli värmd av någon annan, berättar Catrina.

Hon tog av Kent den blöta västen och kramade om honom. Någon annan ställde sig bakom honom och strök honom över ryggen så han skulle behålla cirkulationen.

– Så stod vi tills ambulansen kom. Han var jättetrött men pratade litegrann och var så tacksam över att vi hade kommit. Sen hjälpte jag Kent in i ambulansen och så skickade vi i väg honom, berättar Catrina.

Fick en hjärtinfarkt

Och Kent är verkligen tacksam.

– Det var en tjej som visste precis vad som behövde göras och två vältränade killar. Det var precis rätt människor som kom till min räddning, utbrister han.

På sjukhuset visade det sig att Kent inte bara blivit nerkyld utan även fått en liten hjärtinfarkt.

– Jag genomgick en bypassoperation för fem år sedan. Man är som en katt, men nu är det kanske inte så många liv kvar, skämtar Kent som pensionerades i april i år efter ett yrkesliv som målare.

Nu mår Kent bra och är glad över ha haft sådan tur i oturen.

– Livet är bra, men det hade kunnat blivit kort. Jag tänker på det, man vet ju liksom aldrig vad som händer!

Kent berättar att han har fyra barn, varav det äldsta är sonen Morgan Schwartz. Han är väldigt tacksam över att ha sin far i livet och vill tacka gänget som kom till undsättning.

– De räddade livet på farsan. Är det några som är värda att bli anmälda till Svenska Hjältar är det dem. De gjorde ett hjältedåd!

Kent Johansson som är fyrabarnspappa konstaterar ”Livet är bra, men det hade kunnat blivit kort”. Från vänster: Johan Nylander 28, Frida Nylander 26,  Kent, Patrik Sjöberg, 44 och Catrina Strandberg, 26.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!