Årets vårdhjälte

Hyllar vården – byggde sjukhus av pepparkaka

Av: 

Claes Olsson

Efter två veckor är sjukhuset äntligen klart.
Efter två veckor är sjukhuset äntligen klart.

SVENSKA HJÄLTAR

På Länssjukhuset i Kalmar står nu ett pepparkakshus – föreställande just sjukhuset. Länsresidensets kock och husföreståndare Eva-Karin Söderström har arbetat i två veckor för att färdigställa det.

– Vårdpersonalen sliter, de behöver hyllas, säger hon.

Eva-Karin Söderström fick göra ny pepparkaksdeg varje dag för att bli klar med det enorma bygget. Planering och montering tog två veckor men nu är hennes hyllning till vårdpersonalen klar.

– Jag tänkte på pandemin och vårdpersonalen som sliter. Jag ville uppmärksamma det, säger Eva-Karin, kock och husföreståndare på länsresidenset.

Sjukhuset består av över hundra bitar.

”Minst sex degar”

Pepparkakshuset föreställer Länssjukhuset i Kalmar och består av över hundra delar. Men hur mycket deg som gick åt vet hon inte.

– Jag tappade räkningen. Jag fick göra nya degar varje dag och jag tänkte hela tiden att det skulle vara den sista. Det blev åtminstone sex degar på en och en halv liter mjöl, säger Eva-Karin.

”Vårdpersonalen behöver hyllas”, säger Eva-Karin Söderström.

Tioårig tradition

Hennes tradition av att skapa enorma pepparkaksbyggen sträcker sig tio år bakåt i tiden. Ofta har hon avbildat sina arbetsplatser. Kosta Bodas glashotell, en herrgård och ett stort fort för att nämna några. Ja, fortet var visserligen inte hennes arbetsplats, hon jobbade då på en förskola och byggde pepparkakshuset tillsammans med barnen, men med fortet vann de en tävling.

– Men det här är det mest omfattande jag gjort. Jag brukar hålla mig till att bara göra ett hus men sjukhuset består av många olika, säger Eva-Karin.

Hur har responsen varit?

– Det blev en helt otroligt uppståndelse. Det trodde jag inte. Många tycker att det är fint och att det finns en fin tanke bakom det. Det är skoj, säger Eva-Karin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Carolines otroliga pepparkaksbygge – har återskapat Groot

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets vårdhjälte

Pepparkakshus

Kalmar

Vård & omsorg

Länssjukhuset i Kalmar

Jul