PRESENTERAS AV

Ungdomarna räddade mamman och barnet från att drunkna

avChristina Nordh

Foto: PRIVAT
ÅTERFÖRENADE MED HJÄLTARNA Gona Naseh med dottern Dia och deras livräddare Ina Turudic, 20, Emelie Walcott, 19 och 20-åringarna Marco Badaloff, Kevin Rönning och Viktor Arpgård.

Den sjuåriga flickan lekte på klipporna vid badberget. Plötsligt halkade hon ner i det djupa vattnet. När mamman försökte rädda henne gled hon också ner. Och de kunde inte komma upp.

– Vi bara slängde av oss skorna och hoppade i, säger 19-åriga Emelie Walcott, som tillsammans med sina vänner räddade livet på de två.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Täbyfamiljen hade åkt och handlat i Sollentuna och satte sig efteråt på klipporna vid badberget för att äta lite frukt. Klockan var strax före 18.30.

Knappt tio meter därifrån satt Emelie, 19, och Ina, 20, och pratade efter jobbet. Runt krönet satt Kevin, Marco och Viktor och varvade ner efter sina jobb.

Sjuåriga Dia Saman lekte nära vattnet och blev tillsagd upprepade gånger av mamma Gona Naseh, 39, att vara försiktig. Plötsligt gled flickan ner i det djupa vattnet från den hala klippan. När Gona skulle hjälpa henne gled hon också ner i vattnet.

– Vi kunde inte komma upp och jag såg ingen som kunde hjälpa mig. Jag sa till min dotter att vi kommer att dö tillsammans. Jag blev så rädd. Sen kommer jag inte ihåg någonting, säger Gona.

–  Jag tänkte: ”Gu, hur gick det där?” Och sen halkade mamman också ner och skrek till och fick in vatten i munnen. Men när hon drog in vatten i lungorna så förstod vi att ”shit, det här är inte så bra”. Så vi slängde bara av oss skorna och hoppade i. Och sen blev det kaos, säger Emelie Walcott.

Foto: PRIVAT
Hjältetjejerna Emelie Walcott och Ina Turudic var de som upptäckte att Gona och Dia var nära att drunkna och kastade sig i vattnet.

– Så ser vi att mammans huvud är under vattnet och mamman håller i flickan, säger Ina Turudic.

– Vi försökte få isär dem, för de drog ner varandra under vattnet. Och mamman gick in och ur medvetande under tiden, säger Emelie Walcott.

Skrik hörs, men först tror alla runt omkring att det är barn som leker. Wasim Rachad, 23, som är ute och går med sina kompisar Michael Sibose, 24, och Alex Madera, 23, går närmare.

När Ina ser flera av killarna närma sig skriker hon: ”Hoppa i för i helvete! Vi behöver hjälp”.

– Då såg jag Emelie och hennes tjejkompis nere i vattnet med Dia och Gona och försökte jag sträcka fram handen till dem men det gick inte. Så jag hoppade i vattnet. Emelie hade lite panik för att Gona hade dragit ner henne under vattnet, säger Washim Rachad.

Kevin Rönning, som också hunnit fram, kastar sig också i vattnet.

Foto: PRIVAT
Wasim Rachad tvekade inte att kasta sig i vattnet när han hörde skriken.

– Viktor ringde 112. Jag försöker hjälpa dem upp, medan Marco och ett par andra killar kom och hjälpte till. Vi försökte bilda en kedja med armarna för att kunna få upp alla. Efter lite om och men får vi upp lilla flickan i alla fall, hon var panikslagen och ville inte släppa taget om mamman, vi fick dra loss henne för att vi skulle få upp mamman. Flickan är helt förståeligt panikslagen och mår riktigt dåligt, säger Kevin Rönning.

Killarna börjar med hjärt-lungräddning efter instruktion från 112, som Viktor har på tråden fortfarande.

– Jag och Marco byttes om med pumpandet. Det var många som hjälpte till, det ska sägas. Det är bara det att vi var först på plats, säger Kevin Rönning.

– Hon var inte vid medvetande, men hon andades. Hon hade fått i sig vatten, så jag gjorde mun-mot-mun och jag räknade takten. Jag drog allt jag någonsin lärt mig från idrotten i gymnasiet, säger Emelie Walcott.

Hur lång tid tog det innan ambulansen kom?

– Det gick jättesnabbt. De var där två, tre minuter över halv. Så stor eloge till brandkåren, säger Kevin Rönning.

Foto: PRIVAT
Hjältekillarna Kevin Rönning, Viktor Arpgård och Marco Badaloff larmade 112 och hjälpte till att få upp Gona och Dia ur vattnet. Sen fortsatte de med hjärt-lungräddning.

Gona fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset. Läkarna ville lägga in henne för observation, men Gona vägrade. Istället åkte hon hem till sin familj – och ringde till Emelie.

– Vi grät i telefon båda två. Det var så himla sjukt att höra hennes röst, säger Emelie.

I lördags återförenades Gona Naseh med en del av sina räddare.

– Jag kommer aldrig att släppa kontakten med dem, jag kommer aldrig glömma vad de gjort. Jag är så tacksam. De har räddat två liv, mig och min dotter, säger hon.

Gona Naseh är fortfarande chockad och är nu sjukskriven.

– Jag tror fortfarande att jag är under vattnet.

Nu är ungdomarna nominerade till Svenska Hjältar för sin bragd vid badberget i Sollentuna.

SÅ GÖR DU HLR

  • HLR görs genom tryck på bröstkorgen (kompressioner) och inblåsningar.

  • När du ska utföra tryckningarna ska handloven placeras mitt på bröst­benet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den första.

  • Tryck ned bröstkorgen minst fem centimeter, men inte mer än sex centimeter. Håll en takt av 120–130 tryck per minut. Tryck 30 gånger.

  • Inblåsningar gör du efter att du öppnat personens luftväg genom att hålla en hand på pannan, böjt huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger.

  • Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.

  • Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge två inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.
    Källa: TT

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM