Naturskyddsföreningen

Plastexperten: ”Du måste våga vara jobbig”

Enda raka för att rädda planeten

Av: 

Josefin Silverberg

SVENSKA HJÄLTAR

Therese Jacobsson är expert på miljögifter – och hon menar att konsumenten har stor makt att påverka samhällets konsumtion av plast.

– Är det många som är jobbiga och frågor hur plast används i butiker så kan det göra skillnad, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Therese Jacobsson är avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Sättet samhället konsumerar plast i dag är inte hållbart förklarar hon, varken för naturen eller för människan.

– När plast inte hamnar rätt skadar det ekosystemet och naturen. Mikroplaster som sköljs ut via reningsverk tas upp av plankton som äts av fiskar och till slut hamnar på våra tallrikar, säger Therese Jacobsson.

Om fler reagerar kan förändring ske

Som vanlig konsument finns det möjlighet att minska på platstanvändandet. Therese Jacobsson råder folk att våga vara sociala och obekväma när de handlar.

Therese Jacobsson slår larm om att vi måste börja ställa högre krav – för att rädda planeten.

– Var jobbig och fråga, behövs det så här mycket plast för den här lilla elektronikgrejen? Så fort det är några stycken som frågar måste butiken tänka till.

”Måste kunna hantera flera frågor samtidigt”

Att tänka efter när man köper nytt och konsumera hållbart när man väl köper plast är andra sätt att göra skillnad. I det större perspektivet måste företagen och regeringen jobba mer aktivt tycker miljögiftsexperten.

– Företagen måste göra större insats för att se hur vi kan minska vår plastanvändning och politiken måste, genom att stötta design och innivation och via tryck och krav, förändra hur det ser ut.

Plast är en av de stora miljöfrågorna som Therese Jacobsson lyfter, men vi måste klara av att balansera flera olika frågeställningar om miljön på en gång.

– Klimatet är en enorm utmaning, liksom ekologisk mångfald. Jag är övertygad om att vi kan hantera alla dessa saker på samma gång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Miljöministern: ”Plast i haven är ett enormt problem”

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Naturskyddsföreningen

Svenska hjältar