Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Lämna din jacka – och värm en medmänniska

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

För att hjälpa människor i utsatthet har man slagit upp en vägg i Uppsala där du kan lämna din gamla vinterjacka till någon som behöver värme.

Ta en jacka om du behöver – ge en jacka om du har över”, så lyder budskapet på en vägg med krokar som monterats upp i Uppsala. Syftet är att hjälpa en medmänniska som fryser. Det är Uppsala stadsmission och mäklarfirman Widerlöv & Co som ligger bakom initiativet – och de uppmanar alla att bidra.

Du som passerar den uppriggade väggen på Dragarbrunnsgatan 53 kan, genom att hänga upp en vinterjacka på en av krokarna, skänka den till en människa i utsatthet”, skriver Uppsala Stadsmission på sin Facebooksida.

Och folk har antagit uppmaningen och hängt upp jackor. På lördagseftermiddagen är bland annat Maria på plats för att lämna en jacka.

– Man måste tänka på andra inte bara på sig själv. Det här tycker jag var ett bra initiativ så jag vill hjälpa till. Men jag brukar skänka kläder annars med till andra organisationer, säger hon.

1 av 7 | Foto: PETER WIXTRÖM/ AFTONBLADET
Wall of Kindness i Uppsala, en vägg där man kan lämna sina gamla vinterkläder.

Förutom jackor har folk lämnat andra kläder – en man som kallar sig Adrian är en av de som hittar ett par varma sockor som han behöver för att värma sina frusna fötter.

I sociala medier hyllas initiativet. ”Vilket fantastiskt förslag! Borde finnas i varje stad och torg. Eloge till personerna bakom denna idé!!”, skriver en person och ”Det här gjorde mig glad. Det är en smärta att det behövs men det värmer i hjärtat när människor ser varandras behov”, skriver en annan.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Hemlösa