PRESENTERAS AV

Svenska hjältars turné startade med en succé

avHelena Mastberg

1 av 11 | Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
Många ville plåtas med hjältarna efteråt. Här tillsammans med Marwa Karim som pratade mobbning och självkänsla.

När Mark Levengood och ungdomshjälten Marwa Karim intog scenen steg jublet. Svenska hjältars skolturné fick en rivstart i Gävle i går inför 700 entusiastiska elever.

– De unga ska banne mig få lära sig allting om ansvar och medmänsklighet, och hur stor skillnad det gör när vi väljer att engagera oss! säger Mark Levengood som leder turnén.

I dag drog Svenska hjältars skolturné i gång – och det blev en succéstart! Mark Levengood ledde diskussionerna inför ett fullsatt Estraden i Gävle med 700 elever från årskurs åtta och nio på plats.

– Vi har under årens lopp lärt oss så fruktansvärt mycket i arbetet med Svenska Hjältar. Så vi tänkte plantera den här kunskapen bland alla dem som kommer att styra Sverige inom en snar framtid,  säger Mark Levengood.

”Det var inte alls bättre förr”

Skolturnén är nu inne på sitt sjätte år, med syftet att ta upp ämnen som berör eleverna, men som många lärare har svårt att hitta en bra form för: som mobbning, näthat, integration och sex.

– Under dessa dagar träffar vi så många ungdomar som är så fantastiska. Och det får oss att inse att det var inte bättre förr – det har aldrig varit bättre än det är just nu! säger Mark Levengood.

Marwa gjorde succé

Under turnén dyker olika profiler upp på scenen för att dela med sig av sina egna gripande historier.

En av dem som gjorde succé i Gävle är Marwa Karim, som utsågs till Svenska hjältars Ungdomshjälte 2014. Marwa, som numera bor i Gävle, blev mobbad både psykiskt och fysiskt under hela sin skolgång. Nu både föreläser och bloggar Marwa Karim om mobbning, och på plats i Gävle gav hon sina råd till eleverna.

– Så fort du ser någon bli illa behandlad – agera! Du är ingen skvallerbytta utan en bra medmänniska, säger Marwa Karim.

Än i dag får hon känna av mobbningen, men nu mer i form av näthat och hot. Idag är hon starkare i sig själv och har lärt sig att hantera det på ett annat sätt.

– Jag tänker jag är Beyoncé och ni är mina fans, jag vet att ni älskar mig, säger Marwa och får hela publiken att jubla.

Vuxna behöver lyssna bättre

På scenen syntes även föreningen Tillsammans, som jobbar för att alla som utsatts för sexuellt våld ska får bättre hjälp, och föreningen Tilia, som kämpar mot psykisk ohälsa bland unga. Tilia tog emot pris för Årets Medmänniskor på Svenska Hjältargalan 2014.

– Många ungdomar i dag är bra på att prata om hur det känns med ångest. Så det har faktiskt hänt något kring skam och tabu de senaste åren. Jag tror att om vi vuxna tar det lugnt och lyssnar så kan vi bättre ta emot vad som rör sig i ungdomar, säger Annsofie Blixt som är en av Tilias grundare.

Turnén fortsätter

Nästa stopp för skolturnén är Örebro, Karlstad och Vällingby. För alla elever och lärare som är sugna på att ta del av materialet finns hela programmet också på http://www.svenskahjaltariskolan.se

Varför är det viktigt för er att åka med på skolturnén?

Marwa Karim, bloggare och föreläsare:

– Jag tycker att det är viktigt att berätta min historia och inspirera eleverna till att oavsett vad man går igenom så kan man kämpa och överleva, säger Marwa Karim.

Emma Blomdahl, föreningen Tillsammans:

– Det låter klyschigt, men ungdomar är ju framtiden. Många unga som vi träffar säger att det är första gången de får prata om ämnet sex, och det tycker inte jag är okej. Av någon anledning är det tabu att prata om sex i skolorna. Vi får lära oss allting annat i skolorna – men inte vad som är okej och inte med sex, säger Emma Blomdahl.

Annsofie Blixt, Tilia:

– För att psykisk ohälsa är så pass vanligt. Därför känns det viktigt att göra en så enkel grej som att upplysa om att ångest finns – att det i perioder kan kännas jobbigt och tungt. Om man som ung förstår vad ångest är kan man söka hjälp och få stöd så att man kan komma vidare, säger Annsofie Blixt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Mobbning