PRESENTERAS AV

Niclas såg en hjälplös galt på isen – då ingrep han direkt

avMalin Wigen

Ett vildsvin försökte ta sig över sjön men plötsligt tog det stopp. Stressad över alla människor runt den, låg den på isen och kom ingenstans. Det var då Niclas och hans vän ingrep, och blev vildsvinets hjältar, skriver Motala Vadstena Tidning.

– Det var en 80 kilo bastant klump som inte fick något fäste på isen utan istället låg med benen brett isär i 180 grader, säger Niclas Östman till Aftonbladet.

Det var en fin vinterdag och Motalabon Niclas Östman och hans dotter passade på att bege sig ut på isen på sjön Boren för att pimpla efter fisk.

– Plötsligt frågade min dotter ”vad är det där för något?”. Det var något stort och svart som var ute på isen en bit från land.

Niclas såg snart att det rörde sig om ett vildsvin som hade fastnat på isen efter att den troligen försökt ta sig över den ett par hundra meter breda sjön. Den hade kommit cirka 50 meter uppskattar Niclas, något även MVT skrivit om.

– Det var en 80 kilo bastant klump som inte fick något fäste på isen utan istället låg med benen brett isär i 180 grader. Det var mycket folk som åkte skridskor i området, grisen blev väldigt stressad, säger han.

1 av 6 | Foto: Privat
Niclas var ute med sin dotter på isen när de såg det utsatta vildsvinet.

”Det kändes jättebra”

Han förstod att den behövde hjälp och tillkallade sin vän Per. Tillsammans hämtade de ett rep och tog sig ut till vildsvinet, som ska vara en galt. Med repet försökte de mota in vildsvinet.

– Vi hade ett behörigt avstånd, för den var stressad och man visst inte hur den skulle bete sig.

Två skridskoåkare anslöt sig i räddningsaktionen och med sina hockeyklubbor kunde de skjuta på det utmattade djuret in till land.

– När den kom in till land var den helt utmattad och låg på isen i tio minuter innan han fick kraft att ta sig upp, och sen sprang han iväg, säger Niclas och fortsätter:

– Det kändes jättebra, det kändes som att det var rätt beslut att vi tillsammans kunde få in den och att den kunde springa iväg.

En kommunjägare hade tillkallats för att avliva vildsvinet. Men då den såg så pass fräsch ut beslöt sig jägaren för att inte göra det.

Niclas var inte rädd, trots dess storlek.

– Man har ju respekt för en sådan stor gris, speciellt med tanke på den kraften den har, men han var inte rörlig överhuvudtaget då han bara gled ned på benen.

Han har dock en uppmaning till andra om man hamnar i en liknande situation.

– Folk måste tänka på att ha respekt för djuren och inte bara komma fram och ta foton för att dela på sociala medier. Man måste tänkte lite på omständigheterna också, det var ju vissa som kom och stod i vägen när vi skulle släpa in grisen. Tänk först på säkerheten framför att dela på sociala medier.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM