PRESENTERAS AV

Begravdes – i glödande kalk

avKarin Herou

SVENSKA HJÄLTAR

Jakob hörde Andreas rop på hjälp: Utan honom hade jag dött

1 av 2 | Foto: Foto: PRIVAT
Andreas på sjukhuset. Han har genomgått 16 hudtransplantationer.

En het lavin forsade över honom. Andreas Neuman, 26, blev levande begravd i glödande kalk. När huden smälte var smärtan så fruktansvärd att han bara ville dö.

Då kom räddningen. Svetsaren Jakob Vallin, 21, hörde ropen på hjälp.

– Utan honom hade jag dött, säger Andreas.

Den 22 december 2007 ändrades allt på ett ögonblick. Tillsammans med en kollega skulle Andreas Neuman rensa en filterficka fri från kalk på kalkverket i Rättvik, ett jobb de gjort många gånger förr. De kröp in genom en liten lucka på 50 x 50 centimeter och med en vakuumpump började de suga upp kalken. För att komma åt överallt var de tvungna att plocka ner några plåtar som satt i vägen.

Hamnade överst

Då plötsligt hände något. Ett skramlade ljud, sedan vällde den 300 grader heta kalken över dem. Kraften var så stor att de slungades in i väggen. Andreas hamnade över kollegan och skyddade honom med sin kropp. Kalken var som kvicksand och trots att Andreas var ett muskelpaket på drygt 100 kilo kunde han inte röra sig.

– Jag ställde in mig på att jag skulle dö och skrek att jag höll på att brinna upp. Jag kände hur köttet rann från benen. Det var en fruktansvärd smärta.

Svetsaren Jakob Vallin, 21, jobbade på våningen ovanför och hörde ropen, som blev allt svagare.

Han sprang fram emot luckan som ljuden kom ifrån. Det var mörkt och kalken gjorde det dimmigt och rökigt men han kunde urskilja konturen av ett huvud.

Han tvekade aldrig.

– Jag drog för mitt liv men han rubbades inte. Det var som om han satt fast i sten.

Andreas hjärta började slå långsammare och Jakob märkte att han var på väg bort. Med krafter han inte trodde att han hade, tog han i en sista gång. Mirakulöst nog lyckades det. Kollegan, som legat under Andreas, fick Jakob också hjälpa att dra ut.

Under tiden hade en av Jakobs kollegor larmat ambulans.

Tvingades amputera

Andreas hade 46-gradiga brännskador över hela kroppen, fick amputera vänster ben och har i dag genomgått 16 hudtransplantationer.

– Utan Jakob hade jag dött, jag hade inte klarat många sekunder till i hettan. Han är en riktig hjälte och har en garanterad plats i himlen om jag får bestämma, säger Andreas.