Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Suzan utsattes för övergrepp: Hon räddade mitt liv

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Maskören Suzan Gunillasdotter Collins utsattes för grova sexuella övergrepp som barn.

I över 40 år sökte hon hjälp på flera håll inom sjukvården utan att erbjudas behandling.

– Gita Rajan är den första läkare som sett mig och som hade en behandlingsplan. Hon räddade mitt liv, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

STOCKHOLM. Suzan Gunillasdotter Collins, 56, är maskör och perukmakerska och har jobbat på några av landets största teatrar. Hon berättar att hon som barn utsattes för grova sexuella övergrepp och att hon sökt vård nästan hela sitt liv för att få hjälp att bearbeta övergreppen.

– Jag har sökt hjälp ända sedan tonåren för att jag inte har mått bra. I efterhand har jag insett att ångest var mitt normalläge. Sen har jag haft panikångest, fick början till magsår redan när jag var 12 år. Jag har sökt psykologhjälp på massor av olika ställen men aldrig fått någon riktig behandling. De vill bara att jag ska medicinera, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

Fick hjärtflimmer och kramper

Hon beskriver det som att hon skickats runt i en ”vårdcirkus” där hon antingen haft för komplicerad problematik för att få hjälp eller inte bedömts tillräckligt sjuk. Under hela livet har Suzan Gunillasdotter Collins klarat av att jobba trots alla symtom. Men för fyra år sedan kom kraschen.

– Helt plötsligt fungerade ingenting längre. Jag blev sängliggande med hjärtflimmer, svimmade, fick kramper och alla möjliga fysiska symtom, säger hon.

På en psykiatrisk mottagning gjordes en utredning som visade att hon hade mycket kraftig PTSD efter övergreppen hon utsattes för som barn.

– När jag bad om vård för min komplexa PTSD sa de att de inte hade någon sådan på mottagningen. Så då bad jag att de skulle skicka en remiss till Wonsa. Det blev min räddning, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

Idag finns inte längre möjligheten att få en längre behandling via remiss från psykiatrin i Stockholm eftersom landstinget tagit beslut om att personer som utsatts för sexuella övergrepp inte behöver få vård på specialiserade kliniker. Flera vårdcentraler har dock avtal med Wonsa för korttidsbehanding efter sexuella övergrepp.

– För mig som hade en så komplex problematik efter övergreppen blev det en räddning att komma till Wonsa. När jag träffade Gita Rajan upplevde jag för första gången hopp om att jag faktiskt kunde bli frisk. Och då var jag 54 år. Det var första gången som någon inom sjukvården på riktigt såg mig och vad jag hade kämpat med hela livet, säger Suzan Gunillasdotter Collins.

Suzan Gunillasdotter Collins säger att vården på Wonsa räddade hennes liv.

Foto: Mickan Palmqvist AFTONBLADET

Gita kämpar för oss som inte får hjälp

Suzan Gunillasdotter Collins är en av flera som nominerat läkaren Gita Rajan till Svenska hjältar.

– Gita är en hjälte för att hon ser oss som inte blir sedda, och kämpar för oss som inte får hjälp någon annanstans. Det är helt sjukt att vi inte erbjuds den här typen av specialiserad vård inom landstinget utan att Gita Rajan ska samordna den ideellt. Det jag kan säga är att Gita och terapeuterna på Wonsa räddade mitt liv.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Gita Rajan kämpar för att alla ska få vård efter sexuella övergrepp

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Sexuella övergrepp

Psykiatrisk vård

Svenska hjältar