PRESENTERAS AV

Historien om Elise fick ’Foppa’ att bryta ihop

avKatarina Wendelin

SVENSKA HJÄLTAR

”Jag blev full av energi, glädje och tacksamhet” säger Elise, 79, utnämnd till Svenska Hjältars Livsgärning

1 av 11

Hon stod för fredagskvällens starkaste film.

Och allra största glädjefnatt – flera gånger om.

När Elise Lindqvist, 79, fick pris för sin Livsgärning var inte ett öga torrt.

– Jag får nypa mig själv för att se om jag drömmer, säger en överlycklig Elise efteråt.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Hennes historia innehåller bottenlös smärta och en svärta så mörk att det för publiken på Cirkus ibland blir för jobbigt att se och lyssna. En kärlekslös barndom kantad av sexuella övergrepp och en tuff skoltid. Ett vuxenliv som prostituerad, sen år av tungt missbruk.

Hennes berättelse fick även tuffa grabbar som Peter ”Foppa” Forsberg och Özz Nûjen i publiken att börja gråta.

Men Elise Lindqvist fick till sist hjälp, vände livet och har under de senaste 20 åren dedikerat varje vaket ögonblick åt att hjälpa andra utsatta. Prostituerade, narkomaner, hemlösa och kriminella – Elise är utrustad med en ängels tålamod och hjälp när den sökande vill ta steget. Och när hon intog scenen för att hyllas för sin Livsgärning ville applåderna aldrig ta slut.

– Jag var så nervös ända tills Mark kom och tog min hand och ledde mig ner på scen. När jag sen inte kunde höra vad han sa, och sa att det är härligt med det finska språket, och alla skrattade, så släppte allt, säger Elise.  

Firas med stor 80-årsfest

Och för Elise som älskar människor och fest var kvällens pris helt rätt: En hejdundrande 80-års fest med trerätters middag och skönhetsbehandlingar, i februari nästa år. På scen passade hjältinnan på att först hoppa jämfota av ren lycka, sen bjuda in både Mark och prisutdelaren Siw Malmkvist på party.

– Jag ska få manikyr och styling, helt otroligt. Jag får nypa mig själv för att se om jag drömmer, säger en överlycklig Elise efteråt. 

– Det ska bli underbart att få bjuda in alla hjältar och mina vänner. Det här är första gången jag längtar efter att fylla år. Nu hoppas jag att jag får fortsätta vara frisk så jag kan jobba tio år till!  

På efterfesten blev det sen både dans och kramkalas för hjältinnan, som innerst inne känner sig som en tonåring.

– Jag är omtumlad och har inte kunnat smälta allting – det var så stort och så otroligt roligt! Jag blev full av energi, glädje och tacksamhet, säger Elise.

Här visas Elises bild upp på Arlanda. Babsan fick äran att avtäcka porträttet.

På Arlanda kommer alla se Elise

På Cirkus hyllade Sverige sin hjälte – och nu hyllar Stockholm sin dotter.

Från och med nu hänger Elise Lindqvists porträtt på Arlandas galleri Stockholm Hall of Fame.

– Jag höll på att svimma, säger hjältinnan.

Aldrig har en sång träffat så rätt som Sarah Dawn Finers version av Björn Skifs ”Håll mitt hjärta” på Cirkus i fredags, till bilder av en ung Elise. På de svartvita fotografierna som spelades upp syns en leende flicka, men blicken har slocknat.

– På bilden är jag 13 år och ingen lycklig unge. Det finns ingen glädje i ögonen. Den som fotade fångade ångesten i mig. Till låten blev det så starkt, jag kan känna smärtan jag kände som barn, säger Elise efteråt. 

Rymde som 14-åring

I skolan kallades hon ful och dum och ansågs vara efterbliven. Hon rymde som 14-åring och flyttade ett par år senare in hos en bordellmamma. Äntligen fick hon höra att hon var söt och fick den kärlek hon törstat efter. Tills hon tvingades börja sälja sin kropp. 

Så när hjältinnan på scen får veta att ett alldeles färskt porträtt – färggrant, med leende ögon och en värme som strålar – nu hänger på flygplatsen Arlandas galleri Stockholm Hall of Fame, tjuter hon rakt ut.

– Jag blev enormt häpen och paff! Jag höll på att svimma. Jag undrar hur det kommer kännas att komma gående där och plötsligt se sig själv. Jag får titta försiktigt, säger Elise efteråt och skrattar. 
Och om hon själv får bestämma vem som ska hänga bredvid henne, är svaret givet.
– Min förebild Moder Teresa – eller Jesus!  

Katarina Wendelin

ÅRETS LIVSGÄRNING:

Elise Lindqvist, 79, Huddinge

Juryns motivering: Elise är en hjälte för att hon vigt sitt liv åt att hjälpa de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm. I 18 år har hon funnits där för dem med hjälp i stunden och stöttning att vända livet så som hon en gång vände sitt eget.

ARTIKELN HANDLAR OM