Svenska hjältar i Globen

SVENSKA HJÄLTAR

I dag kommer den prisbelönta skolturnén för Svenska Hjältar till Globen i Stockholm. Föreställningen gjort succé runt om i landet under sex år.

Tusentals elever får chansen att höra unga hjältar berätta om mobbning och civilkurage.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Mark Levengood kommer att leda den rekordstora föreställningen. På scen finns bland andra artisten Nano, utbildningsminister Gustav Fridolin och handbollsstjärnan Linnéa Claeson som blivit känd för sin kamp mot näthat.

Högstadieelever från hela Stockholm är inbjudna till skolturnén, som kommer till Ericsson Globe för första gången sedan starten för sex år sedan. Tanken är att ge eleverna en både gripande och lärorik stund och det blir ofta starka känslor och massor av applåder.

Här pratas om sådant som inte alltid är så lätt att ta upp i klassrummet eller hemma.

– Vårt mål är att få eleverna att förstå att de inte är ensamma med mina problem som mobbning, ångest, sexuella trakasserier och utanförskap. Vi vill att de ska lämna Globen med en känsla av hopp, säger Helena Mastberg, chef för Svenska Hjältar.

Varje år åker skolturnén runt i landet med olika unga hjältar och kortfilmer ur verkligheten, och Globen är starten för årets turné som fortsätter efter sommaren.

I programmet:

  • Gustav Fridolin, skolminister (Miljöpartiet). Medverkade nyligen vid det internationella ”World Anti-Bullying Forum”.

  • Marwa Karim, 21, mobbad under hela uppväxten. Blev Årets Ungdomshjälte 2014 och hjälper nu andra.

  • Linnéa Claeson, 2, handbollsproffs som kämpar mot näthat med Instagramkontot ”assholesonline”.

  • Mats Melin, 48, från Glada Hudik-teatern, känd som Ica-Jerry, som har Downs syndrom.

  • Siavosh Derakthi, 25, gick från värsting till hyllad för sitt integrationsarbete med ungdomar - har till och med fått skaka hand med Barack Obama.

  • Julia Östfeldt, 22, startat föreningen ”Tillsammans” för dem som utsatts för sexuellt våld. Prisad som Årets Medmänniskor tillsammans med kollegan Emma Blomdahl 2016.

  • John Franco, 35, växte upp som papperslös flykting - är nu poiis som kämpar för unga i förorten. Svenska hjältars Eldsjäl 2015.

  • Nano, artist som gått från kriminell till förebild. Kommer att avsluta föreställningen med att sjunga ”Hold on”.

ARTIKELN HANDLAR OM