PRESENTERAS AV

Liam, 16, stoppade tjuvarna – på cykel

Foto: Privat/TT/Montage
Liam cyklade ikapp halsbandstjuvarna. (Fotot till höger är en exempelbild).
SVENSKA HJÄLTAR

Den tolvårige pojken hade blivit bestulen på sitt silverhalsband. Då hoppade Liam Wiman, 16, upp på cykeln och räddade dagen.

– Jag fick någon kick och blev arg. Att man ens kan hålla på så mot små barn. Det är väldigt fegt, säger han.

Liam Wiman och hans kompis var ute och cyklade i Visby i torsdags när de fick syn på två pojkar som stod på cykelbanan. När de närmade insåg de att något var fel.

– En av dem sade att han blivit rånad. Jag trodde först att han skojade men sedan såg jag att han var rädd, säger Liam.

”Ge oss din silverkedja, annars kommer vi att slå dig”

Vännerna stannade och bad pojkarna, som var i elva- och tolvårsåldern, att berätta vad som hade hänt.

– De berättade att tre killar hade kommit fram till dem. Killarna hade sagt åt en av dem att ”ge oss din silverkedja, annars kommer vi att slå dig”. Han blev så rädd att han gjorde som de sade, säger Liam.

Plötsligt kom tre killar gående längs en angränsande gata. Den bestulne pojken pekade mot dem och sade att det var de som tagit hans halsband. Då reagerade Liam direkt.

– Min kompis stannade med pojkarna medan jag cyklade efter de andra killarna, säger han.

Gensköt tjuvarna på cykel

När han närmade sig började trion springa, och flydde slutligen in genom en häck. Men det hindrade inte Liam.

– Jag kan området bra. När de sprang in genom häcken visste jag vilken gata de skulle komma ut på och kunde komma ikapp dem från ett annat håll, säger han.

När han slutligen kommit ifatt killarna upptäckte han att de inte heller var speciellt gamla. Han fick dem att stanna, och lät dem sedan höra vad han tyckte om deras beteende.

– Jag skällde ut dem och frågade vad de höll på med. Jag förklarade att det inte är okej och att de absolut inte får göra så igen. De var inte aggressiva eller så, jag kunde prata med dem utan att det hände nånting, säger han.

Liam lyckades även övertala killarna att ge honom halsbandet de stulit.

– Sedan var det inget mer med det och de gick därifrån, säger han.

”Stolt över att han kunde prata sig genom det”

Han cyklade tillbaka till de yngre pojkarna, som hela tiden haft lugnande sällskap av hans kompis. Vid det laget hade även den bestulne pojkens pappa kommit till platsen. Liam lämnade tillbaka halsbandet till dess rättmätige ägare.

– Han blev glad och tacksam, men jag såg att han fortfarande var chockad, säger han.

När Liam kom hem berättade han för sina föräldrar om det som hänt. Hans mamma Daniela Wiman berättar att hon är stolt över sin son.

– Jag är stolt över att ha ett barn som inte funderade så mycket utan bara ingrep. Dessutom är jag stolt över att han kunde prata sig genom det. Det var inget våld eller hot, utan han sade åt dem att det inte var okej och att de borde ge tillbaka halsbandet, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Visby

Brott

Cykel