Årets Skyddsängel

Amir räddade Elias, 12, ur iskalla vattnet: ”Träffades av en slump”

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Parkeringsvakten Amir Palislamovic, 47, var på rätt plats vid rätt tid i Vänersborg för två veckor sedan.

– I backspegeln såg jag en äldre herre och en pojke vid kajkanten. De sträckte sig efter något. Det visade sig att en pojke hade fallit i vattnet, berättar han.

Amir Palislamovic kom till en parkering på Hamngatan i Vänersborg häromveckan för att kontrollera parkerade fordon.

– Men precis när jag skulle parkera kom ett samtal om en bil som parkerat på ett trafikfarligt sätt, så jag tänkte ”jag fixar det först”. Men precis när jag ska lämna parkeringen såg jag något i backspegeln.

Amir stannade upp och tittade. En äldre man och en pojke stod vid kajkanten och det verkade ha uppstått något problem. Amir klev ur bilen och frågade vad som hänt.

– Jag fattade att det var något galet. När jag tittar ner ser jag en pojke nere i vattnet. Han var riktig frusen och hade varit i vattnet i några minuter. Som tur är var inte vattnet mer än kanske 1,5 meter djupt där, säger Amir som först berättade om detta för Vänersborgs kommun.

Amir och Elias har träffades till bådas stora glädje häromdagen. Amir har också besökt familjen. ”Det kändes bra när Amir kom förbi så jag fick chansen att tacka honom personlgen, säger Elias mamma Sara.
Amir och Elias har träffades till bådas stora glädje häromdagen. Amir har också besökt familjen. ”Det kändes bra när Amir kom förbi så jag fick chansen att tacka honom personlgen, säger Elias mamma Sara.
Det var här vid kajen som olyckan inträffade. Elias, 12, hade fallit i vattnet när han och kompisen tittade på ett par svanar. Amir Palislamovic klättrade ner i vattnet via en stege och lyfte upp Elias ur vattnet.

Bara skakade

Pojken som visade sig heta Elias hade fallit ner i vattnet när han och kamraten tittade på två svanar. Ute var det flera minusgrader kallt. Amir såg sig om efter något som kunde hjälpa Elias. Han såg en metallstege inbyggd i kajen en bit bort.

– Jag frågade Elias om han kunde gå dit. Han darrade väldigt mycket men kunde ta några steg till stegen. Men sen kunde han inte komma upp. Jag var tvungen att gå ner och lyfta upp honom. Jag fick lyfta honom hela vägen över kanten. Han bara skakade.

Väl uppe på land fick Amir av Elias alla blöta och kalla kläder utom underkläderna. Två kvinnor stannade till och en av dem hämtade en filt.

– Jag gav honom min egen jacka, jackfoder och mössa att ha på sig. Sedan svepte jag in honom i filten. Han var så nerkyld att han inte kunde prata.

En kvinna kontaktade Elias mamma och sedan skjutsade Amir honom till Norra Älvsborgs Länssjukhus, samtidigt som han hade kontakt med 112.

– Det är bara några kilometer till sjukhuset därifrån. När vi kom fram var Elias fortfarande så kall att han inte kunde gå så jag fick bära in honom. På akuten fattade de direkt vad som hade hänt. Det kom tre eller fyra sköterskor med varma filtar och stoppade honom i en säng.

”Det är härligt att få göra folk glada, det behövs lite positivitet i den här jäkla coronanegativiteten”, säger Amir Palislamovic.

Behövs lite positivitet

Sedan gick Amir och hämtade Elias kläder som han slängt in i bilens bagageutrymme.

– Jag fick en sopsäck av sjukhuset att lägga dem i. Det var först då jag kände hur tunga de var av vattnet. De vägde säkert 20 kilo, säger Amir.

Dagen efter den dramatiska räddningen kom Amir som har arbetat som säkerhetsvakt i elva år in till kontoret och träffade på platschefen.

– Pappan hade skrivit ett tackbrev till Securitas och berättat att allt var bra med pojken och att han hade fått lämna sjukhuset. Jag har fått många kramar, tack och beröm. Det är härligt att få göra folk glada, det behövs lite positivitet i den här jäkla coronanegativiteten. Men framför allt är jag glad för Elias skull att allt gick så bra.

Elias mamma Sara berättar för Svenska Hjältar att Elias mår bra i dag och är helt återställd. Hon är oerhört tacksam för hjälpen Elias fick.

– Jag vill rikta ett jättestort tack till alla som hjälpte till i hela kedjan, verkligen.

Sara berättar att de i onsdags fick kontakt med Amir.

– Elias sprang på honom och de kände igen varandra direkt, pratade och tog ett kort på sig. Elias gav Amir vår adress och han kom förbi i går. Det kändes bra att jag fick chansen att personligen tacka honom.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Kommunalrådets fiskargäng räddade man ur isvak

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Skyddsängel

Svenska hjältar

Vänersborg

Parkering

Civilkurage

Securitas