Årets djurhjälte

PRESENTERAS AV

Hunden Bärgar-Signe lugnar chockade trafikanter: ”Hon är unik”

Bärgar-Berra hjälper trafikanter i nöd.

Till sin hjälp har han hunden Bärgar-Signe, som har en lugnande inverkan på chockade människor.

– Ibland får man titta i folks handväskor så att de inte har smugglat med henne hem. Folk brukar bli kära i Signe, säger Berra.

64-årige Bertil ”Bärgar-Berra” Silwing jobbar som bärgare i Stockholmsområdet. Med sig i arbetet har han varje dag sin hund – fyraåriga schnauzern Signe. Hunden gör stor nytta ute på vägarna genom att lugna chockade människor.

– En gång när vi skulle ut på jobb på Ingarö hände en olycka precis framför oss. En bil åkte av vägen och stod nere i diket. Det satt en pappa fram och två bältade barn i baksätet. I väntan på räddningstjänsten satte jag in Signe i baksätet så att barnen fick klappa. De blev eld och lågor, säger Bärgar-Berra.

Räddningstjänsten kom och tog hand om familjen. Dagen efter fick Bärgar-Berra ett sms från pappan.

– Han skrev att Signe hade gjort otrolig nytta. Krocken hade blivit en bisak för barnen. Att få klappa Signe var det stora. Det var kul feedback att få.

Bärgar-Berra och hunden Signe är en duo som hjälper människor ute på vägarna.
Bärgar-Berra och hunden Signe är en duo som hjälper människor ute på vägarna.

Var som Jönssonligan

Bärgar-Berra och Signe har blivit kända i hela landet eftersom de har medverkat i tolv säsonger av tv-serien ”Vägens hjältar”. Men Bärgar-Berra började jobba som bärgare redan för 42 år sedan – år 1980.

Genom åren har han haft fyra hundar med sig i bärgningsbilen.

– Det började på 90-talet. Då hade jag med mig en hund som hette Viktor. Sedan skaffade jag en som hette Harry och därefter en som hette Doris. Ett tag hade jag med mig Harry och Doris samtidigt. Då var vi som Jönssonligan. Jag var ju Vanheden och hade koll på bilarna, säger Bärgar-Berra.

I september år 2017 gick Doris bort och då skaffade han Signe.

– Signe kom till mig till när hon var 12 veckor och följde med på jobbet direkt. Hon älskar att jobba. När jag sätter på mig morotskostymen (arbetskläderna reds.anm) går hon direkt och sätter sig vid dörren. Hon ska bara med.

”Ibland får man titta i folks handväskor”

Bärgar-Berra tror att djur i största allmänhet är bra för människor i trauma och chock. Något som de ofta stöter på i arbetet.

– Djur har en lugnande inverkan. Om man inte är rädd för djur förstås. Jag kan inte skicka in Signe till någon som är hundrädd. Då blir det motsatt effekt. Men många vill gärna klappa på någonting mjukt när de mår dåligt, säger han.

Hunden Signe har en lugnande inverkan på människor.
Hunden Signe har en lugnande inverkan på människor.

Vad är det bästa med Signe?

– Hon är faktiskt unik i det hon gör. Alla fyra hundar har varit schnauzers, men Signe är strået vassare än de andra. Hon är så lugn och trygg och gör sig populär hos folk. Ibland får man titta i folks handväskor så att de inte har smugglat med henne hem. Folk brukar bli kära i Signe.

Snart kanske Bärgar-Berra och Signe får en ny kollega i bilen.

– Hon fick valpar på Midsommarafton. Jag har sparat en. Ragnhild. Jag försöker få henne ur valpstadiet så att hon kan börja jobba också.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.