PRESENTERAS AV

Här räddar de älgen ur isvaken

SVENSKA HJÄLTAR

En älg gick genom isen i Klarälven i Värmland på söndagen.
Efter en 3,5 timmar lång insats lyckades räddningstjänsten få upp djuret.
– Det kändes väldigt roligt att få rädda livet på älgen, säger räddningsledaren Christer Brandt.

Räddningstjänsten i Karlstadregionen blev utkallade på uppdrag efter att en boende i Munkfors upptäckt en älg som gått genom isen. När de kom till platsen var älgen långt ut och det var bara huvudet som stack upp ovanför iskanten.

– Vi gick ner till älvkanten och försökte ta oss ut men när vi nästan var framme, så bar inte isen oss heller, berättar räddningsledaren Christer Brandt.

1 av 2 | Foto: Räddningstjänsten Karlstadsregionen

Trött och medtagen

Räddningstjänsten gjorde en ränna i isen för att älgen för egen kraft skulle kunna ta sig fram till bärande is, men eftersom det stora djuret inte vågade komma nära dem fick de till slut hämta en båt för att ta sig runt på andra sidan så att älgen skulle vända sig.

Men älgen var trött och medtagen och lyckades inte ta sig upp. Till slut fick räddningspersonalen ta ett rep runt djurets hals för att dra upp den.

– Han hade inga krafter kvar och när vi fick upp honom ur isvaken så blev han liggandes på isen. Vi kunde gå fram och klappa den och försöka få upp den på benen men han var så slut så han orkade inte, säger Christer Brandt.

Med rep lyckades de till slut dra in älgen till land. Där orkade älgen resa sig och stod sedan kvar, tittade runt och såg ut som att han försökte ta in vad som hänt.

– Han vände på huvudet och tittade på oss. Han stod kvar i säkert 10 minuter och bara kollade på oss, innan han drog iväg, berättar Christer.

Foto: Räddningstjänsten Karlstadsregionen

Tog 3,5 timmar

Räddningsinsatsen tog drygt 3,5 timmar och Christer är glad av över att den lyckades. Han tror att älgen kommer att klara sig bra så länge han fortsatte röra sig för att få upp värmen igen.

– Det kändes väldigt roligt att få rädda livet på älgen, säger han.

När de äntligen fått upp älgen på land kom ytterligare en älg som var på väg ner på isen men den lyckades de skrämma iväg upp på land igen innan även den trillade i.

ARTIKELN HANDLAR OM