Svenska hjältar

”Detta är det bästa och viktigaste jag gjort”

Av: 

Liisa Aus

Martin Nilsson

SVENSKA HJÄLTAR

Mark Levengood inför nystarten av Svenska Hjältars skolturné

I dag är det storpremiär för Svenska Hjältars prisade skolturné.

Först ut är fyra skolor i Norrköping.

– Att vara ute och prata mod med elever är bland det bästa och viktigaste jag någonsin gjort, säger turnéledaren Mark Levengood.

De senaste sju åren har Svenska Hjältar uppmärksammat vardagshjältar som på olika sätt inspirerar andra att göra en insats. Nu åker hela vår hjälteredaktion ut på turné för att träffa elever i nian – igen.

Förra årets premiärturné blev ju en succé.

Då träffade vi tusentals elever som brann för att diskutera svåra ämnen som mobbning, misshandel och livskriser.

– Det känns oerhört meningsfullt och inspirerande att på nytt få möjlighet att tillsammans med ungdomar lyfta dessa viktiga frågor, säger Aftonbladets publisher Jan Helin som följer med på resan genom Sverige.

Första lektionen – om mobbning

Vår första lektion handlar om mobbing – ett problem som de flesta skolor brottas med. Kristian Kabelacs blev utsedd till Svensk Hjälte 2007 – för att han vågade anmäla sin skola när den inte satte stopp för trakasserierna.

– Det finns massor av elever som mår dåligt – och många lärare som blundar. Mobbing är ett ämne som alltid behöver diskuteras. Jag hoppas att jag kan få fler att våga säga ifrån genom att berätta min historia, säger Kristian.

För Kristian är skolturnén en viktig uppgift i "jobbet" som Svensk Hjälte. Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin prioriterar mötet med eleverna.

– Några av de starkaste berättelserna i Svenska Hjältar handlar om hur enskilda unga människor stått upp mot mobbning i sin vardag. Jag är glad om vi kan medverka till att ge energi åt den typen av frågor i skolorna, säger Jan Helin.

Stort intresse bland skolorna

Intresset för skolturnén har varit enormt.  Vi har under året fått in över 500 mejl från skolor som vill ha besök. Först ut är Norrköping där turnén har premiär idag.

Men även de som inte får personligt besök av hjältegänget kommer att kunna följa turnén på nära håll. Redaktionen kommer att sända live under dagen och rapportera i alla våra kanaler genom hela turnén som slutar i Borås den 28 november.

hjältesajten finns skolmaterial med lärarhandledning och hjältefilmer att ladda ner helt gratis.

Publisert:

Aftonbladet

/

Svenska hjältar

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!