PRESENTERAS AV

”Hon viker inte en tum om hon kan hjälpa ett barn”

SVENSKA HJÄLTAR

Agneta Trygg kämpar för att bryta tystnaden och lyfta bort skammen i familjer med beroendeproblematik.

Framför allt vill hon hjälpa barn till alkoholister att inse att de inte är ensamma.

För att kunna hjälpa andra är hon öppen med sin egen familjs historia. Något som gjort att hon fått kämpa i motvind.

Agneta har senaste året förlorat vänner, fått uppleva att människor i hennes omgivning tagit avstånd från henne, för att hon vågar tala om problemen.

För man talar inte om alkoholismen, och om missbruk. Man talar inte om hur det påverkar barnen och de anhöriga. Skammen är för stor, kunskapen är för låg.

Men Agneta ger inte upp, kan hon hjälpa ett barn, en familj, kommer Agneta inte vika en tum. Agneta lägger sig inte ner för okunskapen och skammen. Även om hon ibland måste ta i det jobbiga, obekväma och skuldbelagda.

Agneta Trygg är tydlig; Inget barn ska behöva leva med en förälder som missbrukar.

Av egen erfarenhet har Agneta Trygg upptäckt att samhällets insatser ligger på att hjälpa den som missbrukar, medan de anhöriga glöms bort.

Det vill hon nu ändra på med stiftelsen Trygga Barnen, som hon startade för ett drygt halvår sedan med syfte att hjälpa alla barn, ungdomar och anhöriga i familjer med beroendeproblematik.

Agnetas man Hans Trygg gick tragiskt bort av alkoholrelaterade skador för ca ett år sedan, och Agneta viger nu sitt liv åt att hjälpa andra i liknande situationer.

Agneta och hennes stiftelse har ett flertal gånger det senaste halvåret dykt upp i olika media, där Agneta inte drar sig för att säga sin sak. Trygga Barnen håller dessutom föreläsningar för barn och ungdomar i skolor runt om i Stockholm,

Agneta anordnar aktivitetsgrupper för barn, i en rivningslokal inne i Stockholms city där barn, med beroendeproblematik hemma, kan träffas och prata med varandra och få stöd och hjälp.

Agneta ser till att bearbeta makthavarna i Sverige för att uppmärksamma problemet och få upp ämnet på dagordningen, även i dessa miljöer. Vartenda seminarium, middag eller annat sammanhang ser hon till att befinna sig på, utan att någon egentligen förstår hur det går till. Agneta är ostoppbar. Barnen går först.

Ett av de barn Agneta hjälpt att komma tillbaka till livet, beskriver Agneta och henne betydelse så här:

”Jag lärde känna Agneta genom Olivia (Agnetas yngsta dotter) för ca 10 år sedan. Jag har en jobbig situation hemma. Sedan den dagen jag första gången berättade om min situation har Agneta alltid funnits där för mig. Hon har sagt att jag alltid kan ringa henne. I början vågade jag inte men Agneta gav sig inte, hon fortsatte att bry sig. För 4 års sedan blev situationen värre och jag visst inte vad jag skulle göra, jag kände mig maktlös och gav upp hoppet om nästan allt. Jag kontaktade Agneta och hon hjälpte mig. Agneta är min vuxna stabilitet i livet. Utan Agneta vet jag inte vem jag skulle vara i dag. Hon finns alltid där. Hon är hård och ställer krav och det är precis vad jag behöver. Hon hjälper mig inte bara med min situation hemma utan med andra saker också, såsom att söka jobb ect. Hon hjälper inte bara mig utan mina syskon också, hon bryr sig om alla! Agneta vågar ställa de frågor man vill höra, som ingen annan vill ställa! Alla borde ha en Agneta i sitt liv!"

Emelie (citerad ovan) är inte ensam i att ha fått hjälp att komma tillbaka till livet med stöd av Agneta. Agneta är därför en vardagshjälte av stora mått.

Trots sitt stora engagemang för andra barn i likande situationer, så är hon en otroligt närvarande mamma och mormor/farmor i sin egen familj. Agnetas tre barn har själva gått igenom ett helvete när de förlorade sin pappa Hans för ett år sedan.

Agneta har inte vikit sig en sekund, utan skyddat sina barn och gett dem bästa möjliga stöttning. Detta när hon själv precis förlorat sin livskamrat.

De beskriver henne som en person som ger med hjärtat utan att förvänta sig något tillbaka. De säger alla att det finns en övermänsklig energi i Agneta, som är ovärderlig för dem. Agneta har varit igenom en stor tragedi, men har genom sitt stora hjärta och medmänsklighet, lyckats vända den till något positivt för alla de barn därute som lever med en skam och en skuldbelagd vardag.

Jag har känt familjen Trygg i snart 12 år och Agneta är en stor förebild för mig. Agneta har verkligen förmågan att ge av sig själv. Nu vill jag ge något tillbaka. Agneta är min och alla familjer hon hjälpts hjälte. Hon är definitivt en svensk hjälte i dess rätta bemärkelse.

Emma Pernald