PRESENTERAS AV

”Jag är förebild för mig själv”

SVENSKA HJÄLTAR

Kristian, 16, chattade om hans kamp mot mobbarna

Foto: Kristian Kabelacs.

Kristian Kabelacs säger: Hej! Välkomna till chatten! Ställ era frågor!
Moderator säger: Då sätter vi igång! Första frågan kommer från Karl:
karl säger: Hej kristian , tycker du att det är bättre att berätta sin läggnig än att vara tyst om det ?
Kristian Kabelacs säger: Det är bättre att berätta, det är en större lättnad. Det är jobbigare att hålla det inom sig. Det viktiga är att man har stöd från familjen och sina närmaste.
KilleGbg säger: du är en stor förebild för många gay och bisexuella. men vem/vilka är din/dina förebilder?
Kristian Kabelacs säger: Svår fråga. Jag har inte såna förebilder, men jag har blivit lite förebild för mig själv. Man ska gå efter sina egna tankar och inte andras och det har jag gjort, tycker jag.
hgjk säger: när in såg du att du var homosexuell? har du vetat det hela tiden eller, har du vart me tjej nån gång?
Kristian Kabelacs säger: Jag har varit med tjejer, men jag visste det rätt tidigt. När jag gick i 6:an, tror jag. Och det är viktigt att komma ihåg att det inte är något man väljer utan något som finns där, något man är.
Marcus säger: Vad gör du för att hjälpa andra som är i den situation du var i? Fortsätt som du gör, starkt!
Kristian Kabelacs säger: Jag hjälper andra genom att jag pratar med lärarna och kollar så att de följer skollagen. Tyvärr går inte mobbning att stoppa helt och hållet men det går att förebygga.
Patrik säger: Hejsan r också homosexuel, blir/blev du mobbad många gånger per dag i skolan? och slagen?
Kristian Kabelacs säger: Ja, jag blev slagen, tyvärr, men som tur är är det över nu. Jag blev mobbad varje dag, till slut var jag tvungen att skolka. Jag har flytt, men det kan fortfarande förekomma i Göteborg, där jag bor nu, att jag får gliringar. Men inget kommer i närheten av hur det var i Jönköping. Nu har jag livvakt, som ofta är med mig när jag ska ut på grejer.
karlstad säger: Jag har själv blivit mobbad för att jag är lite annorlunda än andra hur går man vidare utan att bli så hatisk mot andra personer med mera då????
Kristian Kabelacs säger: Jag vet inte, jag blev först besviken, sedan när jag såg att skolan inte gjorde något blev jag hatisk. Allt beror på en själv och personerna runt om. Får man rätt hjälp kan man komma undan hatet. Kanske hjälper det att byta skola, kanske måste man kontakta Skolverket.
Wtf?! säger: Hur vågade du erkänna att du var bög?
Kristian Kabelacs säger: Det var svårt att komma ut med det i början, för man visste inte hur folk skulle ta det. Men när jag fick stöd från familj så var jag tvungen att säga det. Jag kunde inte hålla det inom mig, det var som att bära runt på en ryggsäck på ett ton, som jag plötsligt blev av med. Det är viktigt att föräldrarna stöder sina barn i en sådan sak. Min mamma sa: Kristian, du är ju fortfarande samma person, det är bara att du kan bli kär i lite flera.
KilleGbg säger: Vad tror du att du i framtiden kommer att spela för roll i gayvärlden?
Kristian Kabelacs säger: Jag är redan stor förebild för andra och jag hoppas jag kommer att vara det länge. För det är deta jag vill jobba med, att hjälpa andra och att skapa rättvisa. I och med gaygalepriset och så har jag ju visat att jag kan skapa rättvisa.
Anton Gyllensten säger: Om någon blir mobbad och söker dig eller din vän som du jobbar med. Hur får man kontakt med er?
Kristian Kabelacs säger: Hej Anton!!! Vi ska ju nu till årsskiftet starta eget företag och då har vi telefonnummer man kan nå oss på lättare. Men detta kommer att ske efter årsskiftet.
Mhm säger: VAr det inte svårare att gå ut med det till förläldrarna än andra
Kristian Kabelacs säger: Ni kan mejla till [email protected] om ni har frågor eller behöver hjälp! Mhm: Jo, man tänker ju shit, hur kommer föräldrarna ta det! Men det var ändå lättast att säga det till dem, det är ju ändå deras barn det handlar om, ingen främling. Det var svårare att gå ut med det inför andra. Men homofobi är oftast brist på kunskap.
tjej säger: Stå på dig Kristian! Att folk är så inskränkta gör mig orolig för framtiden. Vad skulle göra dig till en annan människa för att du är homosexuell? Okunniga idioter som inte vet bättre. Dom e bara rädda! Ha det bra!!
Kristian Kabelacs säger: Tack så mycket!
Moderator säger: Då var det tyvärr dags för sista frågan:
kille på 16 år. säger: Hej, jag är en ung kille som är lite tjejig av mig och folk kallar mig för bög. Jag tror inte jag är bög. Men tänk om jag är det, hur reagerar folk på det? Hur reagerar folk mot dig?
Kristian Kabelacs säger: Folk misstänkte att jag var gay. Men jag sa inget på flera år. När jag sa det blev det jobbigt, men det berodde mycket på omgivningen. Alla är inte så. Om folk kallar dig bög, får du säga: Nej, jag är inte det. Du vet bäst själv. Och så får vi hoppas på att lagstiftningen blir bättre och att folk blir mer toleranta.
Moderator säger: Tack alla som varit inne och chattat - och stort tack till Kristian Kabelacs. Nominera din hjälte på www.svenskahjaltar.se!
Kristian Kabelacs säger: Tack för alla frågor och allt stöd. Det viktigaste är att inte ta någon skit. Stå för den du är!