Årets hållbarhetshjälte

PRESENTERAS AV

Lasse förvandlar matsvinn till middag för de behövande

Av: 

Anna Lundkvist

SVENSKA HJÄLTAR

GÄVLE. Genom att ta tillvara på butikernas matsvinn ser Lasse Wennman och hans initiativ Matakuten till att behövande barn och vuxna får mat i magen – varje dag. En hjälte för många i Gävle och nu även en Svensk hjälte.

– Det väldigt oväntat och väldigt stort, säger han om att bli utsedd till Årets Miljöhjälte.

Tio ton per månad, så mycket mat delar Lasse Wennman, 59, och han team Matakuten i Gävle ut varje månad. Maten går till behövande som är allt från pensionärer, ensamstående mammor till stora familjer och papperslösa flyktingar samt alla EU-emigranter som finns i Gävle. Men även miljön kan tacka Matakuten. Maten är sådant som butikerna annars hade slängt.

– Det handlar om varor med kort datum eller som går ut samma dag. Varor som nu kommer tillbaka till matbordet i stället för i soporna.

Ville mätta hungriga

Hos Lasse, som själv varit missbrukare och levt i socialt utanförskap, väcktes idén till Matakuten av en enkel tanke.

– Jag ville mätta hungriga. Jag kände till flera familjer som inte ens hade råd att ge sina barn frukost. Samtidigt så slängs det ofantliga mängder mat.

Matakuten startade som ett ideellt initiativ och till en början var det bröd som mataffärerna inte längre kunde sälja som Lasse tog till vara på. I dag har verksamheten utökats och man kan även hjälpa till med andra råvaror. De flesta butiker i Gävle skänker överblivna varor.

 – I Sverige lever vi i ett överflöd samtidigt som det finns människor som går hungriga. Det skulle inte behöva vara så om vi tog tillvara på de resurser vi har. Vi har ett oerhört matsvinn det är inte rätt. Vi skulle lätt kunna mätta alla och lite till.

Sparar på miljön

Det var för de behövande som Lasses hjärta brann för i början –  i dag har han även ett miljöfokus när han tar tillvara på matsvinnet.

– Nu ser jag också hur mycket man kan spara på miljön genom att ta tillvara på varorna istället för att slänga dem. Det handlar om 120 ton på ett år som går tillbaka till människor, det är flera långtradare med avfall.

Matakuten har numera även en lokal som håller öppet tre timmar om dagen. Dit kommer ungefär 150 personer dagligen för en matkasse. Men Lasse har inga planer på att sluta köra ut mat till behövande.

– Det är ute i de olika stadsdelarna som det största behoven finns.

För sitt jobb med Matakuten har Lasse nu utsetts till Årets Miljöhjälte.

– Det känns väldigt stort och oväntat. Jag ser mig inte som en som tar emot priser utan man gör det man gör. Jag trodde aldrig att det här skulle hända när jag startade Matakuten.

Ett teamarbete

Lasse är noga med att påpeka att jobbet med Matakuten är ett teamarbete.

– Jag är extra glad över att mina kollegor får följa med till galan, för det här är inte något enmans verk utan något som vi gör tillsammans.

Lasse hoppas även att initiativet kommer att sprida sig.

– Jag hoppas att fler kommer att förstå att Matakuten behövs och att den kan startas i hela landet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nicklas är Årets Livräddare – mirakelräddade lastbilschauffören

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets hållbarhetshjälte

Svenska hjältar

Matsvinn

Gävle

Klimatpåverkan

Miljöfrågor

Mat