PRESENTERAS AV

”Dessan finns som en ängel i min vardag”

1 av 2
SVENSKA HJÄLTAR

Grannen som fixar allt från bröllopstårta till vabbande

Bröllopstårta, städning, middagar, hjälp med sjuka barn. När vardagen kör ihop sig för Anna-Louise Åsberg, 30, finns grannen Desirée Jonsson, 45, där.

– Jag fick barn väldigt ung, och Dessan har blivit som en extrasyster, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

”Fantastisk”. ”Generös”. ”Älskar henne oerhört”. Anna-Louise Åsberg har knappt ord nog att beskriva vad Desirée Jonsson betytt – och betyder – för henne. De fann varandra på gården mellan hyreshusen i Skogås utanför Stockholm för fem år sedan.

Upptäckte bröstcancer

– Trots att Dessan har egen familj med fem barn och har dragits med olika sjukdomar är hon alltid lika hjälpsam. Nu har hon drabbats av bröstcancer och jag vill ge henne något tillbaka genom att hylla henne genom att nominera henne till Årets granne. När hon är klar med sin behandling vill jag bjuda henne på spa, säger Anna-Louise.

Hon var bara 17 år när hon fick sitt första barn Oliver. Tre år senare kom dottern Ottilia. Vardagen var tuff eftersom Ann-Louise jobbar skift som undersköterska. Hennes man Mattias, som är rörmokare, arbetade också skift då. När de lärde känna Desirée blev livet enklare.

– Jag kunde komma hem från jobbet helt slut, och så hade Dessan lagat middag, städat och slängt i en tvätt! Hon är helt otrolig, säger Flisan, som Anna-Louise kallas.

– När det var svårt att få vardagen att gå runt så fanns Dessan där som en ängel.

Varifrån kommer din vilja att hjälpa, Dessan?

– Det har alltid varit självklart för mig. Vi var många syskon, och trots att jag är näst yngst har jag alltid velat hjälpa dem jag gillar.

Hjälp på bröllopet

Det blir mycket skratt när de båda börjar prata om allt de gjort ihop. Som när Flisan var stressad inför bröllopet och Dessan ryckte in och både bakade tårta – dessutom flera provtårtor – och var servitris. Eller hur de tjatat till sig bord, stolar och en grill till innergården. Vilket gjort att många fler grannar strömmar till när solen tittar fram.

Så i höstas drabbades Desirée av aggressiv bröstcancer, och är mitt i en behandling med cellgifter. Båda längtar tills hon är frisk igen.

Vad händer om någon av er flyttar härifrån?

– Nej det får inte hända! Då måste den andra flytta med, säger de i mun på varandra och skrattar högt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Relationer

Feelgood

Vänskap