Barnen flyr 3 000 dagar av krig

avJakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Inbördeskriget i Syrien har nu pågått i över 3 000 dygn.

Nästan 400 000 människor har dödats i striderna.

I världens största flyktingkatastrof är de flesta som flyr kvinnor och barn.

Inbördeskriget i Syrien sägs ha börjat med oroligheterna under den arabiska våren den 15 mars 2011. En fruktad regim som suttit på makten i årtionden mötte då en folklig resning med övervåld.

I ett land som snabbt föll samman växte sig terrorgruppen IS till en betydande maktfaktor. Men även efter att IS besegrats har striderna i Syrien fortsatt att skörda dödsoffer och driva människor på flykt.

I början av oktober i år gick turkiska trupper över gränsen till Syrien och upprättade vad man kallade för en säkerhetszon. Sedan konflikten i norra Syrien eskalerade den 9 oktober har över 200 000 civila tvingats fly
undan striderna för att komma i säkerhet. Enligt beräkningar från FN kan så många som 400 000 människor behöva skydd och hjälp i det nu drabbade området.

Befinner sig i skottlinjen

I en akut insats har FN:s flyktingorgan UNHCR hjälpt omkring 170 000 människor i norra Syrien. Men UNHCR är beroende av nya resurser och ett stabilt säkerhetsläge för att kunna hjälpa fler flyktingar.

Foto: Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN

– Hundratusentals civila i norra Syrien befinner sig just nu i skottlinjen. Civila samt civil infrastruktur får inte utgöra måltavlor, säger UNHCR:s chef Filippo Grandi.

Situationen förvärras nu ytterligare för de som tvingats fly på grund av kallare väder med mycket låga temperaturer på väg in i området.

Största flyktingkatastrofen i världen

Med sin framryckning i norra i Irak vill Turkiet skapa en zon dit landet kan förvisa mängder av flyktingar som nu befinner sig i Turkiet. Sedan 2014 har Turkiet tagit emot flest flyktingar av alla länder i världen. I stort sett alla är
syrier. För närvarande finns 3,7 miljoner flyktingar i Turkiet.

Efter snart nio år av krig är nu flyktingkrisen i Syrien den största i världen.

Cirka 5,6 miljoner flyktingar befinner sig i regionen runt Syrien. Ytterligare 6,2 miljoner befinner sig på flykt inne i Syrien.

Enligt UNHCR som varit på plats i Syrien sedan krisen startade 2011 är det främst är det kvinnor, barn, äldre och sjuka som flyr undan våldet; Hela 70 procent av människorna i nöd i området är kvinnor och barn.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Swisha din julgåva till 123 365 78 48 eller besök gåvoshopen här.

Årets julinsamling – pengarna du skänker dubbleras

  • Årets julinsamling här på Aftonbladet drivs till förmån för världens flyktingar. Just nu är över 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är fler än under andra världskriget. De flesta som flyr är barn eller ungdomar. Pengarna Aftonbladet samlar in går till FN:s flyktingorgan UNHCR, som bland annat hjälper barn och familjer med nödpaket och kläder när nu vinterkylan kommer till Mellanöstern.

  • Under november och december dubblar Akelius Foundation alla gåvor till Sverige för UNHCR. Det innebär att alla pengar som samlas in under Aftonbladets julkampanj dubbleras. Om du skänker 100 kronor så blir det 200 kronor till UNHCR:s livräddande arbete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM