Viktor, 18, hittade sälunge – som villat bort sig flera kilometer

Viktor Björklund, 18 år, kallar sig numera för sälräddare. Under onsdagen hittade han en liten sälunge, på en äng i Luleå, som villat bort sig flera kilometer från vattnet.

– Den såg helt färdig ut, vi var tvungna att hjälpa den.

Viktor Björklund, 18 år, hade varit på bio inne i stan i Luleå på onsdagen, när han kom tillbaka till familjens gård. Han möttes av sin mamma och såg direkt att någonting var fel. Hon berättade att det låg en liten säl på ängen nedanför huset.

– Jag tänkte att nu svamlar hon väl ändå. Vi hade precis sett filmen ”Jurtjyrkogården” på bio så det var lite obehagligt.

Viktor Björklund och hans bror gick bort till ängen och mycket riktigt, där låg en liten sälunge. Han berättar att den måste ha kravlat sig fram flera kilometer från vattnet och att den såg helt färdig ut.

”Någon tyckte att vi skulle avliva den”

Bröderna började ringa runt för att fråga vad de skulle göra.

– Några tyckte att vi skulle avliva den, men det kunde vi ju inte göra. Till slut fick vi tag på polisen som rådde oss att släppa tillbaka den vid isen.

Polisen berättade att sälar ibland kommer upp på land, går vilse och behöver lite hjälp för att hitta tillbaka. Men att de kravlar sig bort flera kilometer från vattnet är desto mer ovanligt.

– Vår by är ju väldigt trevlig, vem vet han kanske hade en dejt här, skämtar Viktor Björklund.

Misslyckad första räddning

Men det var inget snack om saken, Viktor Björklund ville absolut rädda sälungen. Han tog en stor sopsäck och som han la sälen i och bar in den i bilen för att köra bort till isen.

– Den var ju så söt att hjärtat höll på att smälta. Det var som att vi var kompisar när vi satt i bilen och han tittade tillbaka på mig med sina stora ögon från säcken, säger han.

Väl framme släppte han tillbaka den vilsne sälkuten över iskanten och körde tillbaka hem.

När sälen kom tillbaka för andra gången bestämde Viktor Björklund sig för att lägga den i skotern och se till att den simmade iväg.
När sälen kom tillbaka för andra gången bestämde Viktor Björklund sig för att lägga den i skotern och se till att den simmade iväg.

Sälen kom tillbaka

Men under torsdagseftermiddagen upptäckte han att sälen plötsligt var tillbaka.

– Den var otroligt medgörlig, han ville nog ha hjälp, berättar Viktor Björklund.

Denna gången följde han inte polisens råd att bara släppa den på isen. Han tog sin skoter och åkte med sälen till vattnet och såg till att den simmade iväg innan han lämnade platsen.

– Jag hoppas att den hittar tillbaka till sin mamma. Det kändes bra i hjärtat när jag såg den simma iväg denna gången.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.