Prästen Anders vill skapa begravningsplats för djur

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Det borde finnas begravningsplatser även för våra husdjur – det menar Evy Bjersarve som skickat in ett medborgarförslag om saken till Rättviks kommunfullmäktige. Och hon är inte ensam om åsikten, skriver Dalarnas Tidningar.

– Man vill inte bara kasta dem på en sophög, säger prästen och politikern Anders Åkerlund (C) till Aftonbladet.

Evy Bjerrsarve från Rättvik i Dalarna menar att många äldre flyttar från hus med egna trädgårdar. Då förlorar de möjligheten att ordna en egen naturlig begravningsplats för sina fyrbenta vänner. Under kommunens senaste fullmäktige utvecklade hon därför sitt medborgarförslag om saken.

Och en som Evy fick medhåll från var politikern 77-åriga Anders Åkerlund (C) som sitter i kommunfullmäktige och även är präst.

– Folk undrar ju var de ska lägga askan från avlidna smådjur. När de bor i lägenheter och flyttar ofta så vill de ha en plats att gå till.

Anders är själv djurägare så han förstår behovet, även om han har en trädgård och därför inte tror att han skulle nyttja begravningsplatsen.

1 av 2 | Foto: Rättviks församling

I ett yttrande har Samhällsutvecklingsförvaltningen konstaterat att en begravningsplats för smådjur går i linje med den satsning som kommunen gjort på djurhus och då Rättvik ser sig själva som en kommun med ett stort djurfokus.

– Det här är ju inte kyrkans angelägenhet egentligen, vi har ju hand om begravningsfrågorna på delegation från regeringen, säger Anders och fortsätter:

– Men det finns en anknytning, det är ofta man vill begrava sina djur i närheten av begravningsplatser.

”Världens ensammaste land”

Anders berättar att det här är en fråga som diskuteras på flera platser i landet och att det kanske är en extra aktuell fråga i just Sverige.

– Sverige kallas ju ibland för världens ensammaste land. Mer än hälften av befolkningen bor i ensamhushåll. Det kan betyda ensamhet när man blir äldre, och då är ofta hunden eller katten den närmsta vännen.

Han hyser även en förhoppning om att den potentiella, framtida begravningsplatsen skulle kunna skapa gemenskap bland de som förlorar sina älskade djur.

– Det kan också skapa vänskapsrelationer, om folk med samma erfarenheter får träffa varandra där.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rättvik

Hundar

Katter