PRESENTERAS AV

”Vår dotters engagemang i vår familj är enormt”

SVENSKA HJÄLTAR

Vi tycker att vår dotter, Emma Olsson, i dag snart 17, förtjänar en utmärkelse som Svensk Hjälte för hennes enorma engagemang i vår familj.

Vi var en helt vanlig familj som flyttade till Villands Vånga för cirka 8 år sedan.

Vår familj bestod då av mig själv, min sambo samt vår dotter på då nio år.

Att hon skulle vara ensambarn var inget vi planerade, men det blev så ändå. Hennes längtan efter syskon har alltid varit stark.

Flytten hit gick bra men hennes byte av skola var känslomässigt tufft. Nästan direkt efter att hon kommit till klassen lärde hon känna två tjejer i klassen som hon började umgås med både privat samt i skolan.

Dessa två tjejer bodde ihop med sin far i närheten av oss. År 2007 ringde flickornas far och undrade om vi kunde tänka oss att finnas som stödfamilj för honom och flickorna, då han hade drabbats av svår sjukdom.

Detta föll sig som självklart för oss och vår dotter. Kontakten med de sociala myndigheterna tog fadern själv och på den vägen blev vi en kontaktfamilj en helg i månaden. Detta var början på en otrolig resa med vår dotter som en hjälte i sammanhanget.

Ett år efter att vi blivit kontaktade blev fadern svårt sjuk i sin sjukdom, vilket gjorde att flickorna bodde här permanent. Detta blev en enorm omställning för vår dotter, samt en oro för oss hur det skulle påverka henne. Men hennes engagemang i tösernas oro, samt sorg över pappans sjukdom var helt enorm.

Då deras far bodde i närheten var vi där så ofta vi kunde, då han var väldigt svårt sjuk, fast ändå hemma. Vår dotter ställde upp hela tiden! Både för töserna och oss! Att som då 14-åring finnas som stöd till två flickor med en far som var dödssjuk!

Den ena flicka har också ett lindrigare förståndshandikapp som gjorde det hela väldigt svårt, men återigen fanns min flicka där när sorgen blev för svår för henne.

Ett samtal den 13 november 2008 från hospice i Kristianstad var nog något av de jobbigaste vi upplevt. Personalen där ville att vi skulle komma in, då slutet var nära.

Återigen ställde min dotter upp och följde med in som stöd till flickorna i deras farväl till fadern. Den styrkan hon har är för oss alla en gåta.

Dessa flickor stannade hos oss efter de att deras far avlidit. Så från att ha oss helt för sig själv till att släppa in två töser i samma ålder till familjen med allt var rivalitet innebär är för mig ett mysterium.

Många gånger har det varit riktigt tufft, men genom vår kärlek i familjen samt VÅR dotters klarsynthet har vi klarat det. Hennes vägval i skolan i dag är omvårdnad för att kunna hjälpa andra, och där har hon toppenbetyg!

Allt engagemang i familjen har varit otroligt! Ibland har det varit svårt enligt henne själv, men likväl har hon alltid kunnat se att andra har det jobbigare!

I dag har jag två töser hemma, den tredje flyttade till eget i våras och det har gått jättebra. Deras relation i dag är som om de var syskon i verkligheten, ställer upp för varandra i vått och torrt.

Så enligt vår mening skall Emma ha en nominering till Svenska Hjältar!

Anna Jeanson och Mikael Olsson med familj