16-åringarna ordnar kalas – för barn med funktionsvariationer

16-åringarna Anton, Hadar och Julia ska ordna ett kalas där alla barn ska känna sig välkomna – precis som de är.

– Vi vill framför allt rikta in oss på barn som i vanliga fall inte blir bjudna på kalas, eller som anordnar kalas där ingen kommer, säger Anton.

Inspirerade av Johan Wendt som tidigare har ordnat ett jättekalas för barn i Stockholm, ville 16-åringarna Anton Karlsson, Hadar Hardtmann och Julia Yngve göra något liknande.

– Det gick ut på att han bjöd in barn med olika funktionsvariationer. Och vi tänkte att det här är något som vi också skulle kunna göra, fast i Göteborg, säger Anton.

De tre gymnasieeleverna satte igång med planeringsarbetet och arbetade fram det ideella initiativet ”Allas kalas” som kommer att gå av stapeln den 23 februari på Arena 29 i Göteborg.

– Vi säger ju att vi är ett kalas för alla barn, där alla barn är inbjudna. Men vi vill framför allt rikta in oss på barn som i vanliga fall inte blir bjudna på kalas, eller som anordnar kalas där ingen kommer.

För att kalaset ska vara så inkluderande som möjligt kommer det därför vara anpassat för barn med funktionsvariationer – vilka även är deras huvudsakliga målgrupp.

– Tyvärr är det ofta så i dagens samhälle att det är de barnen som kanske är lite annorlunda, som man inte riktig vet hur man ska ta hand om, som man är rädd för att bjuda in. Klasskompisar, och framför allt deras föräldrar, kanske är lite rädda att komma på de här personernas kalas. Det är tyvärr oftast barn med funktionsvariationer som blir utsatta för det här problemet – och det är därför vi väljer att skapa ett kalas inriktat åt dem, dit alla är välkomna.

Det kommer att vara två kalas under dagen där totalt 100 barn kommer att få närvara. Under festligheterna kommer det bland annat att bjudas på aktiviteter som pyssel och disco.

– Det viktigast är att alla våra aktiviteter och hela kalaset är anpassade för barn med funktionsvariationer.

Den som är intresserad anmäler sig via deras hemsida – kalaset kommer att vara helt gratis. Förutom att glädja barn så har 16-åringarna en annan tanke bakom sitt initiativ.

– Syftet med det här att visa om vi som gymnasieungdomar kan göra skillnad i samhället, så kan vem som helst göra skillnad.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.