Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Sandra, 28, ryckte ut på förlossning – i badkar

avMalin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

När den gravida kvinnan inte hann till sjukhus ryckte ambulanssjuksköterskorna Sandra och Jens ut. Med hjälp av en barnmorska på telefon fick de se en flicka komma till världen.

– Det gick fort! säger Sandra Lydén.

För Sveriges ambulanser är äldre som mår dåligt, bröstsmärtor och andningssvårigheter vardag. Men ibland kallas de också till platser där små mirakel är på väg att ske.

I fredags morse fick Sandra Lydén och kollegan Jens på Kungsbackas ambulansstation en så kallad prio etta, ett särskilt brådskande ärende, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det var en gravid kvinna som hade gått på toa på morgonen och upplevt att det började trycka på. Hon kände då med handen att huvudet var väldigt nära och var osäker på om hon skulle hinna till sjukhus, berättar ambulanssjuksköterskan Sandra.

Fick förlösa i badkaret

När Sandra och Jens kom fram till bostaden vid åttatiden hade kvinnan lagt sig i badkaret. De konstaterade direkt att kvinnan och hennes man hade gjort en korrekt bedömning – de skulle inte ens hinna ut till bilen. Det fanns inget annat val än att förlösa kvinnan där och då, i badkaret.

Foto: Privat
Ambulanssjuksköterskorna Sandra och Jens fick förlösa kvinnan i badkaret.

Jens fick sitta bredvid kvinnan utanför badkaret medan Sandra stöttade honom och talade med barnmorskan i telefon.

Fem minuter senare var flickan född.

– Det var så långt gånget så på bara två krystvärkar föddes hon. Först kom huvudet och sen vid nästa värk kom hela kroppen ut – det gick fort!

Navelsträngen fick klippas av pappan medan mamman och dottern fortfarande låg i badkaret.

”Ingenting kan förstöra ens jobbdag”

Att ambulansen får åka ut på förlossningar tillhör inte vardagen. Sandra berättar att det händer med jämna mellanrum, men det är slumpen som avgör om man själv är på plats. Vissa kollegor har inte varit på en förlossning på 15 år.

Hur känns det att få vara med under en förlossning?

– Man går ju som på moln, det finns ingenting som kan förstöra ens jobbdag sen, säger Sandra Lydén och fortsätter:

– Det tillhör ju inte vanligheterna och det är bara en så lycklig stund där allt går bra, och ett nytt liv har kommit till världen. Alla är ju glada och det smittar av sig.

”Alla mår bra”

Efter förlossningen togs familjen till sjukhus. Därefter har nyheten om badrumsförlossningen spridit sig. En bild från när Jens överlämnar flickan i ambulans lades upp på stationens Instagram och har hittills fått över 500 gillamarkeringar.

Den nyblivna tvåbarnsmamman har även hört av sig till Sandra och berättat att alla mår bra.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM