Brandmännen gjorde succé hos Aftonbladet

SVENSKA HJÄLTAR

Räddade livet på Reine vid stora skogsbranden

1 av 2

För två år sedan riskerade de sina egna liv – för att rädda någon annans. I dag möttes de av en jublande publik under Svenska Hjältars seminarium i Almedalen.

Björn Svensson och Tommy Tuike har varit vänner sedan barnsben, men sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014 har de kommit varandra närmare än någonsin. Så här minns de själva dagen:

– Lågorna var väldigt höga, och hastigheten på branden var väldigt snabb. Det är något som vi inte har upplevt förut, säger Björn och fortsätter:

– Man står där och kollar på lågorna och sen kollar man på sin lilla slang och förstår att det är ju inte mycket vi kan göra.

Samtalet förändrade allt

Alla grupper kallades tillbaka för omgruppering, det var kaotiskt. Då hörde Björn ett samtal som skar sig rakt in i hans hjärta. Det var mannen i tankbilen, Reine, som ringde till sin fru.

”Reine sa att han brinner upp. Han ringde inte för att få hjälp, han ringde för att säga hejdå”, berättar Reines fru.

– Jag kände bara att jag var tvungen att hjälpa. Jag klarade inte av det helt enkelt, att låta någon bara ligga där uppe, säger Björn Svensson.

Just här hade den värsta branden redan härjat, men nu föll de uppeldade träden till höger och vänster. Röken låg som en tät dimma. Trots det så bestämde sig de tre kollegorna att för att ge sig sin in.

– Vi handlade helt på eget bevåg, det här är helt emot våra regler från stationen.

En enorm hetta slog emot dem.

– Hux flux så sprack fingrarna på mig, som när man kokar en korv. Men jag var så apatisk så man reagerade inte, säger Tommy Tuike.

Bad om att dö

Samtidigt låg den skadade Reine och bad om att få dö. Han tror att han inbillar sig när han hör någon ropa, men han lyckas ändå få fram ett svar. Och mot alla odds så lyckades de tre brandmännen leda ut Reine till ambulansen som väntade.

På Svenska Hjältars gala fick en påtagligt rörd Reine chansen att tacka sina livräddare. 

– Jaha grabbar, jag låg två timmar i elden. Jag ringde min fru för att säga adjö och jag bad henne att tala om för mina barn hur mycket jag älskar dem och henne. Ni killar offrade ert liv för mitt liv, säger han och kämpar mot tårarna.

Den här händelsen har förändrat deras liv – men det har också förändrat sättet man arbetar på vid en skogbrand.

– Det har blivit ett tuffare pådrag, man skickar mer kraft direkt nu. Vi får en uppbackning utan dess like nu när det är en skogsbrand.

Björn Svensson och Tommy Tuike möttes av jubel när de berättade sin historia för publiken i ett Aftonbladets fullsatta tält i Almedalen.

ARTIKELN HANDLAR OM