Familjen räddade livet på övergiven älgkalv

1 av 5
SVENSKA HJÄLTAR

Erik Brodén och hans familj hittade en övergiven älgkalv.

De tog med sig älgen i turnébussen och körde norrut.

– Jag är ingen älgexpert men jag förstod snabbt att den inte skulle leva länge till utan hjälp, säger han.

Erik Brodén, hans fru Karin och tvillingdöttrarna Tyra och Brita hade varit på pridegudstjänst i Eskilstuna när de hittade den utslagna älgen i närheten av Karins föräldrars hästgård, vilket Hela Hälsingland var först med att rapportera.

– Jag är ingen älgexpert. Men i mitt förra liv var jag bonde och jag har växt upp på landet. Så det var lätt att räkna ut att den inte skulle leva länge till utan hjälp, säger Erik Brodén.

De gav kalven vatten från en kanna innan de ringde djurparken Järvzoo för rådgivning.

– De sa till oss att köpa lammstart. Det är mjölkersättning som vi åkte och köpte och blandade i en stor nappflaska.

Brownie Brodén

Sedan tog de in älgen på hästgården och lät den stanna över natten.

– En häst i boxen bredvid tog på sig ansvaret att hålla vakt över den. När de andra hästarna försökte närma sig honom jagade vallacken bort dem.

Döttrarna tyckte att det var roligt att ha en älg på gården. De gav den namnet Brownie Brodén.

– De tog det på stort allvar. För att vara 8 år är de väldigt vana att hantera djur. De har hanterat hästar sedan de föddes och vet att liv kan hänga på sköra trådar.

Morgonen därpå var det dags att skiljas från kalven. Erik, som jobbar som musiker och bland annat har turnerat med Perssons Pack, röjde ur turnébussen och la in hästtäcken. Sedan började den 35 mil långa resan mot Järvzoo.

– När vi vi stannade till på Tönnebro värdshus blev det väldigt märkligt. Folk tittade och undrade vad fan jag höll på med när jag satt och matade en älg.

Ett känsloladdat farväl

Det blev ett känsloladdat farväl när de kom fram. Åtminstone för Erik.

– Mina döttrar ropade bara ”Hejdå Brownie, vi ses på Zoo!" sen var det inget mer med det. Men pappa som väger 100 kilo och har 60 tatueringar blev alldeles tårögd. De såg lite mer rationellt på saken.

Tusentals människor har sett selfien Erik tog med älgen i turnébussen och skrivit roade kommenterar på hans Facebook.

– Det är fantastiskt roligt. Samtidigt är jag musiker och har jobbat med flera av landets bästa artister. Om singeln jag släppte för sex år sedan hade fått en promille av uppmärksamheten hade jag varit Robbie Williams i dag, säger han och skrattar.

ARTIKELN HANDLAR OM