PRESENTERAS AV

WWF-chefen: Vi kan vända trenden

SVENSKA HJÄLTAR

Nya skräcksiffrorna: Rekordvarmt i Arktis

STOCKHOLM. Rekordvarmt vid Nordpolen, mer plast än fiskar i haven och bara en tredjedel kvar av världens djur.

Skräcknyheterna avlöser varandra.

– Men vi kan vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Foto: Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Natur och miljö har alltid legat Håkan Wirtén varmt om hjärtat. När han för sex år sedan fick chansen att ta jobbet som generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF så var det ett lätt val.

– Jag har alltid haft ett gott öga till WWF, en viktig global organisation med bra inställning till hur man ska förändra världen, säger han.

Och det är stora miljöutmaningar som väntar.

– Klimatförändringarna är en jätteutmaning som hela mänskligheten står inför och som påverkar vår fortsatta överlevnad på jorden. Det kom en rapport inför klimatmötet i Marrakech att det är tio grader varmare än normalt i Arktis och mindre havsis än någonsin. Det som händer i Arktis stannar inte där utan påverkar hela världen. Vi har kommit en liten bit men det är mycket kvar att göra och det måste göras nu.

Hur ser du på att USA:s nyvalda president Donald Trump gjort uttalanden där han sagt att han inte tror på klimatförändringarna?

– Det är en källa till oro. Men så har vi ju sett hur han svänger i fråga efter fråga. Jag vill tro att det amerikanska folket, inklusive Donald Trump, inser och förstår konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Det man lovat under klimatmötet i Paris är heller inget man kan ändra under en mandatperiod.

Orsakat av människan

Förutom klimatförändringarna står världen inför ett massutdöende av djur som vi inte sett sedan dinosaurierna försvann.

– Ekosystemen och livsmiljöerna där våra växter och djur finns runt om i världen blir allt mer undanträngda. Man räknar med att från 1970 till 2020 kommer två tredjedelar av ryggradsdjuren att ha försvunnit från jorden. Det är första gången som ett massutdöende har orsakats av en art på jorden, i det här fallet vi människor. Vår planet består av ett antal ekosystem av växter och djur och det verkar som att vi har glömt bort att det är just dessa vi lever av. Det handlar om liv och död även för oss.

Håkan lyfter även haven som ett stort, bortglömt miljöproblem. Man behöver inte titta längre än till Östersjön, vårat eget innanhav, som är ett av världens mest förorenade hav.

– Blickar man ut över havet så ser man ofta bara den glittrande ytan. Men där under så har vi jätteproblem med övergödning, överfiske och döda bottnar, i Östersjön med ytor som tillsammans motsvarar två Danmark.

Och det ser lika illa ut för världshaven. Fiskpopulationerna har krympt kraftigt av överfiske och att man fiskat på fel sätt, dessutom har gifter och föroreningar släppts ut i haven.

– Numera har vi även problem men massa plast i vattnet. Det är snart mer plast i haven än vad det är fisk, man har också observerat fiskar med plast i magen. Äter fisken plast istället för mat så kommer den att dö. Många människor, minst en miljard, är beroende av protein från havet för sin överlevnad.

Kommande generationer påverkas

Det som händer med miljön kommer att få stora konsekvenser.

– Den miljöförstöringen vi människor i dag ägnar oss åt är det inte i första hand vi själva som får betala priset för utan det är någon annan, det vill säga kommande generationer. Så är det med klimatfrågan och många andra miljöfrågor.

Mycket av vår livsstil är källan till problemen.

– Den stora konsumtionen och överförbrukningen i västvärlden, Arabstaterna och nu allt fler länder ligger bakom många av problemen. Och även om alla behöver delta så är det är vi som måste gå före och ändra oss. Vi glömmer var saker som vi konsumerar kommer från, till exempel köper vi mycket varor och prylar som tillverkas med kolkraft i Kina.

Dessutom är den animaliska matproduktionen en stor bov.

– Matproduktionen är väldigt ineffektiv och man hugger till exempel ner stora områden i regnskogen för att odla soja för animalieproduktion. Hade man istället satsat på effektivare växtproduktion så hade man inte behövt lika stor areal och kunnat behålla mer skog.

Vi kan vända trenden

Kan man stoppa utvecklingen eller är miljöutmaningarna redan för stora?

– Genom att leva smartare, använda mindre energi, förbruka mindre resurser, sluta slänga saker och börja äta mer miljösmarta livsmedel kan vi vända trenden. Och det måste vi göra.

Hur lever du själv, vad använder du för kasse när du handlar mat?

– Jag använder flergångskassar som håller länge. I andra hand så blir det papperskasse. Men ibland händer det att det blir en plastkasse också.

Hur ofta äter du kött?

– Jag äter allt mindre kött. Det blir ungefär hälften av veckans dagar, men samtidigt mindre per tillfälle.

Tar du bilen till jobbet?

– Aldrig. Jag cyklar nästan alltid och som extra bonus får jag även gratis motion.

4 sätt att leva klimatsmartare:

1. Bilen: Tänk på hur du transporterar dig. Gå eller cykla istället för att ta bilen till jobbet. Det har även hälsofördelar. Försök att ta tåget istället för flyg när det är möjligt.

2. Biffen: Ät mer vegetariskt och minska ditt köttätande – välj miljömärkta kött- och fiskprodukter så långt det går. Släng inte mat.

3. Boendet: Se till att ha bra isolering hemma och välj värme och el som kommer från förnybara energikällor.

4. Börsen: Investera dina pengarna i etiska fonder och inte i fossila råvaror. När man turistar ska man inte heller köpa souvenirer av exempel elfenben eller delar av hotade djur. Tjuvjakt är ett stort problem i många länder.

Hjälp till och rädda haven!

SMS:a HAV50 till 72900 och stöd haven med 50 kronor.