PRESENTERAS AV

”Fler poliser är inte lösningen på våldet”

Foto: P-O SÄNNÅS
En 35-årig man sköts till döds i Sickla 30 oktober 2017. Han är en av 15 som dödats i skottlossning i år i Stockholm.
SVENSKA HJÄLTAR

Över 100 skjutningar har skett i Stockholm hittills i år.

Det är två skottlossningar i veckan i genomsnitt.

15 personer är döda. 37 är skadade.

– Det som var slagsmål förr är vapen i dag. Fråga någon ung kille som är tolv, tretton, fjorton år om han har sett ett vapen. Det är inte alls ovanligt, säger 25-årige Samir Aamer.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar

För sex år sedan startade Samir, hans tvillingbror Karim och vännen Jiyan Bagcivanci den ideella föreningen Lägg ner ditt vapen. Namnet lånade de från Isons och Filles låt och texten är i högsta grad aktuell fortfarande.

– Vi startade Lägg ner ditt vapen som ett projektarbete i gymnasiet. Då var det som i dag, en våldsvåg. Vi visste att vi ville göra en manifestation mot våld, av ungdomar för alla ungdomar i Stockholm. För oss var det viktigt att vi hade den i Bredäng, för att visa upp den riktiga bilden av vårt område, vilket positivt område det är. Och manifestation blev jättelyckad, säger Samir.

Kända artister ställde upp

Ungefär 2 000 personer dök upp i Bredäng för manifestationen och artister som Ison & Fille, High One Cruise, Alex, Dogge Doggelito kom och stöttade.

– Manifestationen blev jättelyckad. Det kom lite kommentarer, ”Men gu’ vilket fint evenemang”, ”Vilken bra idé MEN”... Det fanns alltid ett men. Det är svårt att få det här stödet från vuxenvärlden.  Vi togs inte direkt på största allvar. Det skrivs och pratas jättemycket om att ”det här behövs i områden och det här är så himla bra”, sedan stöttas det inte tillräckligt.

Numera jobbar både Samir och Karim. Samir som socialpedagog och Karim som projektledare på Fryshuset i Stockholm. Men arbetet med Lägg ner ditt vapen släpper de inte, även om de inte hinner lägga lika mycket tid på det som förut.

– Vi sökte bidrag och det var svårt att få – och då måste vi jobba istället. Lägg ner ditt vapen hamnade tyvärr i kläm, säger Samir.

Foto: PRIVAT
Samir och Karim Aamer startade Lägg ner ditt vapen. Namnet är inspirerat av sången med Ison & Fille.

Men fortfarande är de ute och föreläser om våldet och anordnar workshops.

– För ett par år sedan var det workshop på Camp Connect, ett läger för ungdomar. Det var väl en 300–350 deltagare. Vi skulle prata om lösningar, vad finns det för lösningar på våld?

– Det går inte längre att blunda för våldet. Det blir nästan allas verklighet på ett eller annat sätt. Det som en ond cirkel, även om det inte drabbar dig personligen så drabbar det någon annan som sen drabbar vidare som påverkar någon annan. Till slut är det så många som påverkas av det.

– Det måste finnas ett engagemang. Man ska inte bara läsa i tidningen om våldet och låta det bli normaliserat: ”Just ja, där var det ännu en skottlossning igen. Jaja”.

”Som att släcka bränder”

Någon universallösning för att få stopp på våldet kan inte Samir heller se. Fler poliser på gatorna tror han inte på.

– Uppenbarligen är inte det lösningen, jag tror att man måste våga backa upp sådana här verksamheter eller organisationer som finns i olika områden. Projekt på två eller tre år är inte en lösning. Min personliga åsikt är att det är som att släcka bränder. Vad händer sen?

– Jag tycker att Botkyrka kommun är en förebild för andra kommuner när det gäller skolan. De har ju ett våldsförebyggande arbete i skolan, det är suveränt. Det är skola, socialtjänst, polis, räddningstjänst och elever som är inblandade i det. Man engagerar elever redan från ett tidigt stadium, säger Samir Aamer.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Missa inte Svenska Hjältar-galan 11 december 2017 01:30

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM