Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hör Margaux Dietz berätta om övergreppet

Det var med tårar i ögonen som Margaux Dietz berättade om det sexuella övergrepp hon utsattes för av en bekant.
– Jag har aldrig berättat om det högt på det här sättet förut och det blev väldigt känslomässigt.

När influencern och ledamoten i Svenska Hjältars jury Margaux Dietz fick frågan om hon ville dela sina erfarenheter av sexuella övergrepp på Svenska hjältar-galan för att introducera Årets vårdhjälte 2019 Gita Rajan var svaret enkelt.

– Jag förstod att det skulle bli tufft för mig men det kändes alldeles självklart efter att jag läst om Gitas fantastiska arbete och kliniken hon startat.

Mottaningen Wonsa är specialiserad på att ge psykologisk vård till personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp – personer som inte får hjälp någon annanstans.

– Deras arbete är så viktigt och jag önskar att jag hade fått den hjälp de erbjuder efter att jag blivit utsatt. Det hade jag behövt, säger hon.

Istället för att söka hjälp gjorde Margaux Dietz något som är vanligt för personer som varit utsatta för sexuella övergrepp, försökte förtränga det som hänt.

– I mitt fall var det en bekant som utsatte mig när jag låg och sov. Jag la all skuld och skam på mig själv och ville bara tvätta bort allt och glömma det som hänt.

”Jag hade behövt få hjälp”

Och det lyckades Margaux Dietz göra i flera år. Det var först i arbetet med hennes bok ”Your best life” som hon insåg vad hon faktiskt varit med om. Efter det pratade hon med en psykolog, och berättade även kort om det i några intervjuer.

– Men det här på galan var någonting helt annat. Genrepet var första gången jag berättade högt om vad jag varit med om och det var som att alla känslor kom. Därför var jag nära att börja gråta och stakade mig. Det var jättejobbigt.

In i det sista var Margaux Dietz osäker på om hon skulle klara det på galan.

– Jag var rädd för att inte få fram orden eller börja gråta men sen släppte jag all oro och tänkte att det som händer får hända.

Genom att berätta sin historia hoppas Margaux på att kunna hjälpa andra att våga öppna upp om vad de varit med om. Sen hoppas hon att kliniken Wonsa får uppmärksamhet och ekonomiska förutsättningar att kunna ge vård till fler.

– Det blev väldigt påtagligt när jag stod där på Cirkus att jag hade behövt den hjälp som Gita Rajan och Wonsa erbjuder. Jag hoppas att många som mår dåligt efter övergrepp ser galan och nu vet att det finns hjälp att få.

Hyllas för sitt mod

Margaux Dietz säger att det som har hjälpt henne att komma över övergreppet är att prata om det.

– Det är så svårt det här med sexuella övergrepp och all skam och skuld, hur man ska berätta. Därför behövs det ett särskilt ställe dit man kan gå för att få hjälp och där de är specialiserade på det här.

Margaux Dietz hyllades efter galan för sitt mod att berätta om vad hon varit med om.

– Alltså jublet från publiken efteråt. Det var verkligen helt fantastiskt, Och Gita är så modig och cool som berättar sin historia, och hjälper andra på det här sättet. Jag hoppas att jag också kan hjälpa någon genom att berätta om vad jag varit med om.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.