Trebarnsmamman Pia gav Malin sin njure

TULLINGE. När dottern Liza var ett år gammal fick Malin Säfström diagnosen SLE, en sjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen.

Hon blev successivt allt sämre och var till slut i akut behov av njurtransplantation.

– Plötsligt kom Pia från ingenstans och erbjöd mig sin njure, trots att vi egentligen inte kände varandra, säger Malin Säfström.

Malin Säfström, 41, drabbades av havandeskapsförgiftning när hon var gravid med dottern Liza. Drygt ett år senare fick hon en blodpropp i hjärnan.

– Då började man en utredning som slutade med att jag fick diagnosen SLE. Den hade triggats igång av graviditeten, säger Malin Säfström.

Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret tagit fel och angriper den egna kroppen. Ofta triggas den igång av hormoner och sjukdomssymtomen kan uppträda nästan överallt i kroppen. För Malin Säfström var det bland annat njurarna som blev inflammerade.

– Min njurfunktion var stadigt på nedåtgående och efter några år hade jag bara tio procents funktion. Då behövde jag ligga i dialys varannan dag, uppkopplad till en maskin som renade blodet.

Malin Säfström sattes upp på en väntelista för njurtransplantation. Hemma fanns dottern Liza som hade hunnit bli 8 år.

– Jag kände en ångest och inre panik. Jag visste inte om jag skulle kunna få en ny njure och var hela tiden orolig för framtiden, för hur det skulle bli om jag inte klarade mig.

Pia dök upp när Malin behövde det som mest

En dag kom plötsligt en mamma som hade haft barn på samma förskola som Malin och erbjöd sig att ställa upp som donator.

– Vi kände ju egentligen inte varandra så jag blev förvånad och trodde först inte på det, säger Malin Säfström.

Pia Sannehav, 48, hade följt Malins sjukdom på håll genom alla år. Hennes son Isak tyckte om att leka med Malins dotter Liza och ofta tog Pia med sig Liza hem efter förskolan.

– Jag visste ju att Malin var sjuk och eftersom våra barn tyckte om att leka ihop ville jag försöka underlätta för familjen, säger Pia Sannehav.

”Ville ge Malin en chans”

En dag när de träffades i bostadsområdet berättade Malin att hon blivit mycket sämre och att hon stod på väntelista för njurtransplantation.

– Då gick jag hem och googlade och googlade. Sen bestämde jag mig för att ge en av mina om det skulle fungera, säger Pia Sannehav.

Hur kom du fram till det beslutet?

– Jag hade varit frisk hela mitt liv och jag ville att Liza skulle få en frisk mamma. Några frågade hur jag skulle göra om något av mina barn skulle behöva en ny njure i framtiden. Men jag bestämde mig för att jag ville ge Malin en chans att bli frisk. Jag har själv tre barn och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara för dem om de inte hade en mamma.

Efter ungefär ett halvår av tester beslutades att Pia kunde donera sin ena njure till Malin. Det är nu åtta år sedan. Den 4 maj 2011 genomfördes transplantationen på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Jag minns när jag vaknade upp på sjukhuset och fick beskedet att transplantationen gått bra, att njuren fungerade. Det var så fantastiskt, säger Malin Säfström.

Fick möjlighet till nytt liv

Malin Säfström behöver äta många mediciner varje dag för att hålla sjukdomen SLE under kontroll, och för att förhindra att kroppen skjuter bort den nya njuren. Annars mår hon i dag bra. Och för Pia Sannehav och Malin Säfström har vänskapen vuxit fram. De har firat nyår ihop, och snart är det dags för midsommarfest.

– Pia gav mig möjligheten till ett nytt liv. Trots att hon var ensamstående trebarnsmamma ställde hon upp och hjälpte mig. Hon gjorde det största man kan göra för en annan människa.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.