Strandad sälkut räddades av hjältar

”En fantastisk grej i dessa tider”

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-27

Här låg sälkuten när den påträffades.
Här låg sälkuten när den påträffades.

En vilsen sälkut på motorvägen utanför Piteå förvånade Tomas och Eva Riklund. Tillsammans med kollegan Petter Sundkvist kunde den föras till säkerhet i havet.

– Den hade tur. Jag hoppas att den köper alla trisslotter som finns, säger Tomas.

Ett oväntat positivt drama utspelade sig på E4:an i höjd med Jävre på söndagseftermiddagen. Tomas och Eva Riklund, båda verksamma vid Musikhögskolan i Piteå, var på väg till affären när de såg en säl – mitt i körbanan.

– Jag såg ansiktet tydligt och sa att det måste ha varit en säl. Vi körde vidare en bit för att vända, och visst låg den där. Vi stannade bilen för att försöka hjälpa den. Det är en 110-väg, så det är inte så smart egentligen men vi tyckte så synd om sälen, säger Tomas Riklund.

Petter Sundkvist dök ner i snön och hämtade kuten.
Petter Sundkvist dök ner i snön och hämtade kuten.

Ytterligare en bil stannade

Eva lyckades få sälen av vägbanan. Den gled ner i diket och la sig där. Då kom ytterligare en person till undsättning. Paret Riklunds kollega Petter Sundkvist, professor i orkesterdirigering, stannade till bakom dem och undrade vad som pågick.

– Plötsligt hade han dragit fram en filt ur kofferten. ”Vi måste rädda sälen”, sa han. Han dök ner i snön och lyckades få tag i den, säger Tomas.

Sälen fick, invirad i filten, åka med i Petters bil. Tomas och Eva visade vägen ut till havet vid Bunäsudde. Där kunde de släppa ut sälkuten. Först simmade den åt fel håll, men sedan verkar allt ha gått vägen.

– Jag hoppas verkligen att den får fortsätta vara i vattnet. Det här är en fantastisk grej i dessa tider. Hade vi inte fått sälen bort från gatan så hade den varit knalldöd.

– Det var en stor insats av Eva och Petter, säger Tomas.

Vid Bunäsudde kunde sälen återföras till havet.
Vid Bunäsudde kunde sälen återföras till havet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE