Välgörenhet

Skänk pengar till välgörenhet – genom att kolla mobilen

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Många människor saknar ekonomisk möjlighet att ge pengar till välgörenhet, fast de skulle vilja.

Jakob Gelberg och tre av hans vänner har utvecklat en app där man kan skänka pengar till hjälporganisationer – utan att det kostar en enda krona.

– Man använder sin mobil som vanligt och varje gång man ser en annons sätts en summa in på personens användarkonto, säger Jakob Gelberg, medgrundare till appen Bigheart.

Enligt World Happiness Report från FN är generositet och välgörenhet viktiga faktorer för att uppnå lycka. Men människor har inte alltid ekonomisk möjlighet att ge till välgörenhet.

– Vi har skapat den här appen som ett sätt att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer utan att behöva ge en krona, säger Jakob Gelberg som är en av fyra medgrundare till Bigheart.

Appen, som lanserades i augusti förra året, har redan 4 000 användare som tillsammans har skänkt 173 000 kronor till välgörenhet – bara genom att de sett reklam i sin mobil.

– Istället för att alltid ha samma låsskärm på mobilen får man en ny annons varje gång man öppnar telefonen. Sen använder man sin telefon precis som vanligt. Och för varje gång man ser annonser samlas pengar på kontot som användaren sedan får skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

En hundralapp i månaden

Vid normal användning av mobilen kan man skänka omkring 100 kronor i månaden. Välgörenhetsorganisationerna som användarna kan välja bland är de största med 90-konton som granskas av Svensk insamlingskontroll samt några mindre organisationer.

– I takt med att vi använder mobilen mer och mer i samhället är det här ett enkelt sätt att samla ihop pengar till hjälporganisationer. Vi har fått väldigt positiv respons, säger Jakob Gelberg.
Idén till appen har vuxit fram under många år. De är i dag åtta personer som jobbar i företaget på olika sätt.

– Än så länge tar vi inte ut någon lön eller vinst utan allt går direkt till välgörenhetsorganisationerna och till att marknadsföra och utveckla appen. Men i framtiden planerar vi för att kunna ta ut lön, säger Jakob Gelberg.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

My, 23, tog med flyktingfamiljerna till lekland

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Välgörenhet

Mobiltelefoni

Svensk insamlingskontroll