Joakim och sonen Oliver räddade kvinna från lägenhetsbrand

Joakim Bentsen och hans son Oliver räddade en kvinna ut ur en lägenhet som stod i brand i Helsingborg. Alla klarade sig med lindriga skador.
Joakim Bentsen och hans son Oliver räddade en kvinna ut ur en lägenhet som stod i brand i Helsingborg. Alla klarade sig med lindriga skador.

Svart tjock rök vällde ut när Joakim Bentsen, 43, och hans son Oliver, 17, öppnade dörren.
Joakim tvekade inte en sekund.
– Jag kände bara att jag måste se om någon finns där inne, säger Joakim.

Joakim Bentsen, 43, och hans son Oliver, 17, var hemma hos goda vänner för att äta valborgsmiddag i Helsingborg. Sällskapet hade slagit sig ner i köket när de plötsligt fick se stora eldslågor i en lägenhet i huset mittemot.

– Jag ropade ”på med skorna” till Oliver och sprang ner på gatan mot grannhuset. Vi mötte en kille i porten och det var tur för annars hade vi nog inte kommit in eftersom det var en port med kodlås, berättar Joakim.

När Joakim och Oliver öppnade lägenhetsdörren bolmade det ut svart rök. Joakim uppskattade att det var mindre rök från golvet och en meter upp. De hukade sig ner för att undvika den giftiga gasen.

Kröp in under röken

Joakim bad Oliver att vänta i trapphuset, drog upp tröjan över näsan och kröp in i lägenheten.

I köket hittade han en kvinna liggandes på golvet. Röken som nu blivit ännu tjockare och svartare gjorde det svårt för honom att dra ut henne i hukande ställning. Han var tvungen att ställa sig upp.

– Jag tog ett djupt andetag nere vid golvet, reste mig och tog tag i hennes båda armar. Jag drog så snabbt jag kunde. Hallmattan, skor och andra saker följde med. Men till slut var vi båda i trapphuset hos Oliver, berättar Joakim.

De stängde kvinnans dörr för att försöka stoppa röken så gott det gick. Oliver hade redan börjat varna de boende i huset genom att ringa på alla dörrar och försöka få ut folk. Joakim la kvinnan i framstupa sidoläge i väntan på brandkår och ambulans.

– Hon var helt svart i ansiktet och runt näsan. Andningen var ansträngd, knappt märkbar. Jag försökte få liv i henne och frågade även om hon var ensam i lägenheten. Det var en stor lättnad när jag hörde henne ta några djupa rosslande andetag. Hon mumlade fram att hon bodde ensam, säger Joakim.

Oliver och Joakim fick varsin glass på sjukhuset efter händelsen. Joakim är imponerad av all sjukvårdspersonal som jobbar hårt trots att de går på knäna under coronapandemin.
Oliver och Joakim fick varsin glass på sjukhuset efter händelsen. Joakim är imponerad av all sjukvårdspersonal som jobbar hårt trots att de går på knäna under coronapandemin.

Stolt över sonens rådiga agerande

När brandkår och ambulans kom blev även Joakim och Oliver förda till sjukhuset.

– Jag var full av adrenalin och kände ingen rädsla under den här händelsen, men jag minns att jag spottade och fräste av röken när jag kom ut, allt som kom ut var svart, säger Joakim.

Både Oliver och Joakim klarade sig utan allvarliga skador. Efter att de blivit undersökta på lasarettet kunde de reflektera över vad som hänt.

– Jag har varit först på plats vid trafikolyckor tidigare, så jag vet att jag hamnar i ett läge där jag bara agerar. Det är som om jag är med i en film där jag tydligt ser vad som måste göras. Det är overkligt. Men jag visste inte att även Oliver blev sådan i en krissituation, det var väldigt fint att se, säger Joakim med stolthet i rösten.

Filmade i stället för att hjälpa

Far och son har pratat mycket om händelsen efteråt. Oliver har mest varit chockad över att så många människor stod och filmade och tog bilder av branden istället för att hjälpa till. Men att även se sin pappa krypa in i en brinnande lägenhet har gjort intryck.

– Jag tänker att hade det här hänt mig så hade jag velat att människor hjälpte till istället för att ta bilder, säger Joakim.

Han hyllar vårdpersonalen, brandkåren och polisen som de träffade på kvällen.

– Det är helt otroligt att de är så duktiga och tar sig tid trots att de går på knäna i coronatider, säger Joakim.

Polisen i nordvästra Skåne hyllar Joakim och Oliver på sin Facebook-sida.
Polisen i nordvästra Skåne hyllar Joakim och Oliver på sin Facebook-sida.

De har inte fått veta så mycket om vad som hände kvinnan de räddade ur branden. Inte mer än att hon var mycket medtagen och fick syrgas i ambulansen. Hade hon inte fått hjälp ut ur lägenheten hade det kunnat gå mycket illa.

På Facebooksidan för Polisen Nordvästra Skåne har polisen skrivit ett inlägg där de hyllar Joakim och Oliver. Under rubriken ”Helsingborg: Hjältar på en sekund” skriver de bland annat: ”Vi på polisen är mycket imponerade över mannen och pojkens insats och i marginalen på polisrapporten hade någon fyllt i: Medalj? Det vet vi inte om duon får, men vår uppskattning och beundran har de redan!”

– För mig är det helt självklart att man ska hjälpa till om man kan, säger Joakim.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.