Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Noelia, 4, är obotligt sjuk – fick åka till Disneyland

Noelia Ölander, snart fyra år, har obotlig cancer. I april fick familjen veta att hon inte kommer överleva. Nu har hon fått uppleva Disneyland och det tack vare Ellas Hjältar.

– Det har hjälpt oss att hålla huvudet över ytan och ta oss ut ur den hemska tillvaro vi tvingats in i, säger Marcus Ölander, Noelias pappa.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Fyraåriga Ellas mamma Catja Karlberg i Mörarp, fick stomi efter en svår förlossning. Sedan dess har Ella burit på mycket oro och varit rädd för att hennes mamma ska försvinna. Men Catja kom på en idé för hur hon skulle få sin dotter att må bättre. Eftersom Ella tycker om att hjälpa andra människor startade hon Facebookgruppen ”Ellas Hjältar”. Där samlar de in pengar för andra barn som har det jobbigt. Hittills har de överraskat nitton barn, bland annat cancersjuka Noelia, snart fyra år, från Stockholm.

– Det var någon som hade tipsat Catja om oss. När hon kontaktade oss blev vi väldigt tacksamma. I april i år fick vi veta att Noelia inte skulle överleva. Det här har hjälpt oss att hålla huvudet över ytan och ta oss ut ur den hemska tillvaro vi tvingats in i, säger Marcus Ölander, Noelias pappa.

2015, när Noelia var ett år och tio månader fick hon en hjärntumör och sedan dess har hon genomgått 32 strålningsbehandlingar, 2 stamcellstransplantationer, cellgiftsbehandlingar och fyra hjärnoperationer.

– I februari genomgick hon sin fjärde hjärnkirurgi och tumörerna sändes till Tyskland för gen och dna-analys. När svaret sedan kom förstod man att det inte längre var någon idé att behandla den. Tumören är både ovanlig och aggressiv och hittills har man inte lyckats bota någon. Det var då vi fick veta att Noelia kommer försvinna från oss.

Sedan dagen Noelia slutade med cytostatika och andra mediciner har hon mått oförskämt bra, berättar Marcus.

– Det är nästan det värsta. Hon mår alla tiders. Det gör situationen ännu svårare för oss som föräldrar att ta in. Det är regelrätt vidrigt att se hur bra hon mår nu och veta om att hon ska försvinna.

”Hon är en adrenalinjunkie”

Catja och Ellas Hjältar startade en akut insamling för Noelia och fick ihop 40 000 kronor på bara några dagar.

– Catja och jag hade kontakt under insamlingen och hon frågade vad Noelia tycker om för någonting. Och jag kan ju säga det, trots sin unga ålder är hon en adrenalinjunkie. Hon gillar karuseller och utklädda figurer, berättar han.

Catja föreslog en resa till Disneyland, vilket passade perfekt. Och den 25 april bar det iväg till Paris.

– Det har varit så skönt att känna att man inte är ensam. Det är jättemånga som har engagerat sig. Catja och Ella har ju insamlingen men sedan handlar det ju om att de visar medmänsklighet. Det är nästan det som betyder mest.

”Noelia har the time of her life”

I dag är familjen tillbaka hemma i Stockholm. Familjen tar till vara på tiden tillsammans med Noelia och försöker skapa så mycket minnen som möjligt.

Under besöket på Disneyland skrev Marcus ett sms till Ellas hjältar, något han godkänt att Aftonbladet publicerar.

”Disneyland är en omtumlande och stor upplevelse. Noelia har the time of her life. Hennes glädje är det bränsle som gör att vi orkar stå upp. Jag och Charlotte gråter och skrattar om vartannat, av både sorg och glädje. Tack ska ni ha Ellas hjältar. Mvh Marcus”, skrev han.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.