”Har känt mig ensam hela livet”

Läs chatten om ensamhet och vänskap i efterhand

Var tionde svensk har inte en enda nära vän.
Var tionde svensk har inte en enda nära vän.

Sex av tio svenskar känner sig ensamma och var tionde svensk har inte en enda nära vän.

Varför är det så svårt för oss att träffa nya vänner?

Aftonbladets läsare delade med sig av sina berättelser och tips i vår chatt om ensamhet.

Skicka inlägg
 • Susanna Vidlund

  Tack för alla era fina inlägg och berättelser om ensamhet och vänskap. Jag avslutar med det här citat som i alla fall summerar mina tankar kring vänskap: ”The only way to have a friend is to be one” – ”Det enda sättet att ha en vän är att vara en”. Ta hand om er där ute och var rädda om er. Var alltid er egen bästa vän och försök ta dig tid att ringa någon i dag. Kram!

 • Jag tror tyvärr inte att det är ovanligt. Jag är själv inflyttad i en medelstor svensk stad och råkade bosätta mig i ett område dit man återvänder och köper sitt föräldrahem. Således känner alla alla sedan barnsben. I 12 år han jag, som är social, bott här utan att få en vän. Det knappt befintliga umgänget jag har sker kring barnen och deras aktiviteter. Men att stå vid idrottsplatsen eller att smskonversera om vems tur det är att köra är inte samma sak som att ha en kompis.

  Vi är många ensamma.

  Humla
 • Så bra initiativ. Efter 5,5 år som nyinflyttad pensionär känner jag knappt en kotte i urtråkiga Norrtälje! Iom pandemin finns heller inget föreningsliv så det är lätt att krevera i denna till utseendet s k småstadsidyll.

  Christina
 • Christina, det låter som att di behöver prata med din man, kanske kan han anpassa sig? Är man tillsammans ska man ju vara glada ihop. Tycker inte att det låter optimalt med alla som är i förhållanden man känner sig ensam i.

  Hej!
 • Har några få vänner men ingen nära som jag är där i vått och torrt. jag bjuder inte in till det riktigt heller. Var mobbad under barndomen och det har påverkat min tillit. Att varje dag från man är 11-12 år tills nu fått höra att man är ful tar hårt. Inte en vecka i livet har gått sedan dess då jag inte fått höra det och jag är 55+ idag. Känner mig lugnast när jag är ensam då det alltid känns som jag blir betraktad/bedömd. Tror tom mobbningen har påverkat så att jag är stresskänslig och fått utmattningssyndrom flera ggr.Lågt självförtroende/självlärde har gjort det svårare.

  Lisa

  Hej Lisa, flera i chatten skriver om mobbning och tankar om sitt utseende. Jag tänker att du nu har haft sådana här tankar hela ditt liv och då är det nog bra att gå och prata med någon. För det finns hjälp att få! Det glädjer dig att du har vänner, även om de inte riktigt är så nära. Försök bygga på den vänskapen och försök öppna dörren för nya bekantskaper. Kram!

  Susanna Vidlund
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.