Magnus snarkningar fick kollegorna att reagera och rädda hans liv

Det var en helt vanlig dag på jobbet. Sen skedde det oväntade.

– Jag hörde snarkningar och trodde att någon skämtade med mig, berättar Stefan Nylander, 57.

Sen såg han plötsligt två ben som sprattlade. Det var kollegan Magnus som ramlat ihop med hjärtstillestånd.

Magnus Persson, 58, föll ihop på jobbet. Han hade drabbats av hjärtstopp. Tack vare kollegornas snabba insats är han vid liv idag och är tillbaka på sin arbetsplats.
Magnus Persson, 58, föll ihop på jobbet. Han hade drabbats av hjärtstopp. Tack vare kollegornas snabba insats är han vid liv idag och är tillbaka på sin arbetsplats.

Trebarnspappan Magnus Persson, 58, från Norrköping arbetar som serviceledare på Saab i Linköping. Magnus var som vanligt tidigt inne på jobbet onsdagen den 14 april och gick på ett möte vid åttatiden för att gå igenom dagens verksamhet. Efter det spred arbetsstyrkan ut sig och Magnus gick till sitt kontor en stund.

– Sen skulle jag kolla något och gick ut i hangaren och efter det minns jag inte så mycket mer, berättar han.

Stefan Nylander som arbetar som vapentekniker och flygtekniker på Saab stod mellan två flygplan i hangaren och jobbade när han plötsligt hörde märkliga ljud. Det lät som snarkningar.

– Vi brukar ha en jargong här och skoja lite med varandra så jag sa ”Är du trött i dag?”.

Men Stefan fick inget svar och såg inget konstigt så han fortsatte med sitt arbete. Så hördes ljudet igen.

– Då tänkte jag ”vad fan är det som låter?”. Sen såg jag två ben som sprattlade. Magnus hade trillat där bakom och var gömd så han syntes inte först. Precis när jag kom fram drog han den sista sucken. Då hörde jag ett ”puuuuhhh”.

Stefan tog pulsen på Magnus men det fanns inga hjärtslag.

– Jag började skrika att folk skulle hämta hjärtstartare och ringa 112 och vakten så ambulansen kunde komma in. Och så började jag med hjärt-lungräddning.

Arbetskamraterna Stefan Nylander, Jan Harrysson och  Thomas Järnholt hade alla nyligen gått kurs i HLR och visste precis hur de skulle göra. ”Vi gjorde allt enligt instruktionsboken och försökte få kontakt. Men det hände ingenting. Pulsen var borta. Men till slut dök äntligen den första ambulansen upp”, berättar Thomas.
Arbetskamraterna Stefan Nylander, Jan Harrysson och Thomas Järnholt hade alla nyligen gått kurs i HLR och visste precis hur de skulle göra. ”Vi gjorde allt enligt instruktionsboken och försökte få kontakt. Men det hände ingenting. Pulsen var borta. Men till slut dök äntligen den första ambulansen upp”, berättar Thomas.

Satt i ryggmärgen

För Stefan kom det naturligt med HLR.

– Jag och en kollega hade nyligen åkt till Brasilien med båt och inför den resan fick vi gå en kurs i hur man klarar sig, som tur var. Kunskapen satt i ryggmärgen.

Snart kom vakten springande med en hjärtstartare och ytterligare två kollegor, Jan Harrysson och Thomas Järnholt, anslöt och hjälpte till med hjärt-lungräddning.

– Någon ringde oss och vi stack dit direkt. Då såg jag att Stefan redan var igång och gjorde kompressioner. Han sa ”han har ingen puls” och då började jag göra kompressioner, berättar Jan.

Han tyckte att det kändes lite otäckt att trycka så hårt på Magnus bröstkorg.

– Revbenen gick sönder och bröstkorgen sjönk in mer och mer.

De körde hjärtstartaren tre gånger.

– Men hjärtat hoppade inte igång för det. Men så kom ambulansen. De sa ”fortsätt med det ni gör, så tar vi över när vi säger till”, berättar Stefan.

Krishantering och tunga dagar

Stefan, Jan och Thomas fortsatte med hjärtlungräddning tills dess att ambulanspersonalen var redo. De kopplade på sin hjärtstartare på Magnus och efter två eller tre försök fick de igång Magnus hjärta.

Det tog en kvart från det att hjärtat slutade fungera tills det åter började slå. Stefan berättar att han var som en maskin medan han gjorde hjärtlungräddning.

– Det är jätteviktigt att man inte ger upp och det var skönt att vi var flera stycken som kunde byta av varandra.

Magnus sövdes ner på sjukhuset och minns inget från de första dagarna på sjukhuset. Sedan började hjärnan återhämta sig. I dag arbetar han halvtid och är tacksam över att vara vid liv.
Magnus sövdes ner på sjukhuset och minns inget från de första dagarna på sjukhuset. Sedan började hjärnan återhämta sig. I dag arbetar han halvtid och är tacksam över att vara vid liv.

Stefan, Jan och Thomas berättar att den närmaste tiden efter Magnus hjärtstopp var jobbig.

– Vi fick krishantering och det var tungt innan man visste hur det skulle gå, berättar Stefan.

Magnus är tacksam över att vara vid liv. Han har inget minne av själva händelsen eller de närmaste dagarna efteråt. I dag håller han på att återhämta sig och arbetar halvtid.

– De gjorde ett jättebra jobb. Hade inte Stefan varit så snabb hade det kanske varit kört. Eller om jag hade fått hjärtstopp någon annanstans, där man inte upptäckt det så snabbt. Då är det en jätteliten chans att överleva. Så det är tur att det hände där det hände och att grabbarna var där samtidigt.

Thomas som har känt Magnus sedan 1988, berättar att det är härligt att ha honom tillbaka på jobbet.

– Vi samlade ihop till en måbra-present till honom efteråt och det var helt fantastiskt att få träffa honom sedan. Jättehärligt, faktiskt. Nu lunkar han runt här igen och det är så skönt att se honom!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.