PRESENTERAS AV

Förbipasserande kan ha räddat livet på skjuten man

avSusanna Nygren

SVENSKA HJÄLTAR

En 20-årig man blev igår ihjälskjuten och en 22-åring fick livshotande skador på Eriksfältsgatan i Malmö. 22-åringen fick hjälp av en förbipasserande som hoppade in i offrens bil och körde honom till sjukhuset.

Vilket förmodligen räddade livet på mannen.

– Det är en handlingskraftig människa som har gjort bedömningen att han ska köra honom till sjukhus, säger Erik Jansåker, polisområdeschef.

1 av 2 | Foto: Patrick Persson
Minst två personer skadades i skottlossningen.

En 28-årig man är anhållen misstänkt för mord och mordförsök efter skjutningen på Eriksfältsgatan i Malmö. En 20-årig man avled och en 22-årig man vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Skjutningen skedde strax efter 21 på torsdagskvällen. Männen ska ha blivit beskjutna i eller i direkt anslutning till en bil som stod parkerad på Eriksfältsgatan. Ett flertal skott avlossades och det blev kulhål i bilen.

Kort efter skjutningen såg en förbipasserande person vad som hänt och kom till undsättning. Han plockar in den skottskadade 22-åringen i bilen som blivit beskjuten – hoppar själv in – och kör till akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus, Malmö.

”Ett rådigt ingripande”

Polisområdeschef Erik Jansåker berömmer agerandet.

– Han kommer passerande efter händelsen och konstaterar att här är någon som är allvarligt skadad. Han resonerar som så att han måste ingripa. Det är ett rådigt ingripande, säger Erik Jansåker.

Kan han ha räddat livet på mannen?

– Det kan han definitivt ha gjort.

Den skottskadade mannen tas omhand inne på akuten. Bilen som den förbipasserande har använt för att köra in honom blir stående en tid utanför entrén. När polis kommer till sjukhuset konstaterar man att det är skotthål i bilen. Bilen betraktas som en brottsplats och kommer genomgå en teknisk undersökning.

Kända av polisen

Offren är kända av polisen sedan tidigare. 22-åringen har varit häktad misstänkt för mord under februari förra året, skriver Sydsvenskan. Vad det gäller 28-åringen som misstänks för dådet är polisen förtegen.

– Jag kommenterar inte kring den anhållne mannen. Utan hänvisar till förundersökningsledaren.

Det har varit minst sju skottlossningar det senaste året kring bostadsområdet Lindängen. Den 17 oktober avlossades flera skott nära ICA-butiken på Hermodal.

–Det är ett extra belastat område. Det betraktas som ett utsatt område, säger Erik Jansåker.

Manar till lugn

Hittills har det skett 10 mord i Malmö under 2017, varav 7 av dem skett med skjutvapen.

Trots det manar polisen till lugn.

– Visst finns det en risk men vistats man inte i kriminella kretsar är risken väldigt liten att man ska drabbas, säger Erik Jansåker och fortsätter:

– Vi kan aldrig säga till hundra procent att man inte kan drabbas. En förlupen kula kan hamna precis var som helst.  

Så gör du om du hör skottlossning 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö