Förlossningsvården

Födde barn i bilen under poliseskort

Av: 

Terese Ekelöw

SVENSKA HJÄLTAR

Nekades plats på BB – bebisen kom på Essingeleden

Kvinnan födde barn mitt på Essingeleden med polisen Linda som chaufför.
Kvinnan födde barn mitt på Essingeleden med polisen Linda som chaufför.

Paret blev nekade plats på förlossningen i Södertälje och hänvisades till Karolinska i Solna.

På vägen fick de hjälp av polisen – men hann ändå inte fram i tid, något tidningen Mitt i var först med att skriva om.

– Plötsligt skriker hon att barnet kommer. Jag fattade ingenting, säger polisassistenten Linda.

Polisassistenten Linda och hennes kollega hade precis börjat kvällspasset när en bil bakom dem började blinka med helljuset.

Poliserna körde in på en bensinmack och bilen följde efter. Ut sprang en man och skrek att hans fru håller på att föda barn.

– Jag har själv inte fött barn men jag förstår att det är bråttom. Mannen har panik, säger Linda.

Paret hade åkt till förlossningsmottagningen i Södertälje för att föda men blev nekade på grund av platsbrist. I stället hänvisades de till Karolinska i Solna. Paret påpekade att det var deras andra förlossning och att den första bebisen hade kommit väldigt fort. Men paret hade inget val, utan fick sätta sig i bilen och började åka mot Solna.

– Han var väldigt lättad när han träffade oss, säger Linda.

Kände huvudet

De bestämde att Linda skulle köra parets bil och pappan satte sig i baksätet med mamman för att hjälpa till. Lindas kollega körde polisbilen framför med blåljus och sirener på för att de skulle ta sig fram så snabbt som möjligt.

– Plötsligt skriker hon i baksätet att barnet kommer. Jag fattade ingenting. Jag tänkte att man säger så när man har värkar och ska föda, men sen sa hon att hon kände huvudet. Jag tänkte bara 'shit', säger polisen Linda.

Mamman hade knäppt loss bilbältet och satt på huk i baksätet. Linda försökte fokusera på att köra så fort och säkert som möjligt. Det tystnar i baksätet och hon tror att det har börjat lugna ner sig.

Vattnet går

– Sen hör jag hur någonting brister, vattnet går. Sen föder hon barnet. I bilen, mitt på Essingeleden. Jag undrade om jag skulle stanna. Min största rädsla var att barnet inte skulle andas.

Föräldrarna sa att barnet andades och Linda fortsatte köra. Poliskollegan hade ringt och förvarnat sjukhuset och när de kom fram stod ett team och mötte dem.

– Det kändes superskönt när vi kom fram. Pappan hade tårar i ögonen. Mamman var så cool. Jag är så imponerad av henne som förlöste barnet helt själv utan bedövning.

”Sjukt att man skickar iväg någon”

De nyblivna föräldrarna och bebisen fick gå in medan poliserna stannade kvar och städade ur parets bil.

– Det var jättehäftigt att få vara med om. Jag kommer bära med mig den här händelsen resten av mitt liv. Jag är så lättad att det gick bra. Men det är sjukt att man skickar någon så långt för att föda även om det inte finns platser. Speciellt när de sagt att det gått fort sist, säger Linda, och fortsätter:

– Jag vill inte ens tänka på vad som kunde hänt om det inte gått så bra. Hade vi istället ringt en ambulans hade den inte heller hunnit fram i tid, då hade hon fött på parkeringen på bensinmacken.

Pappan tackade poliserna för deras hjälp och bad att få deras namn så att han skulle kunna skicka blommor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Oron är stor nog – utan BB-krisen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Södertälje