Knivsta

Peter, 36, hjälpte polisen stoppa rånarna

Av: 

Niklas Svahn

SVENSKA HJÄLTAR

Peter, 36, mötte rånarna inne på bensinstationen i Knivsta.

Hans första instinkt var att gå att hämta en golfklubba. Men istället följde han efter rånarna i sin bil. Nu är tre personer gripna tack vare Peters insats.

– Självklart hade jag mängder med adrenalin av rädslan, säger han.

Bilden på polisbilen är från en annan händelse.
Bilden på polisbilen är från en annan händelse.

Det var vid klockan 23 på måndagen som 36-årige småbarnspappan Peter Laurin klev in på en bensinstation i Knivsta. Kort därefter slog rånarna till.

– Jag såg att de kom in på bensinstationen. Jag tänkte inte så mycket, men tyckte de såg lite skumma ut.

Han tyckte inte att allt stod rätt till och plötsligt blev han tillsagd av en av männen att stoppa händerna i fickan och sticka därifrån. Samtidigt gick de mot kassan och hotade kassörskan med kniv.

– De bad henne öppna kassan. Hon var en ung kvinna och det var helt otroligt att hon var så samlad. Det var som att det här har hon gjort hundra gånger. Hon sa nej, jag kan inte öppna kassan.

”Tänkte hämta en golfklubba”

Peter klev ut ur butiken och satte sig i sin egen bil.

– Första instinkten var att hämta en golfklubba, säger han.

Han hörde hur dörren till macken öppnades och rånarna kom ut. Sedan såg han att kassörskan kom ut en strax därefter.

– Hon går ut och ser oskadd ut. I samma ögonblick slog jag 112. Då blev jag kopplad till polisen direkt. De guidade mig vad jag skulle göra. Med hjälp av 112 frågade jag om jag skulle följa efter. De sa ”Ja, om du kan göra det på ett säkert sätt”.

Då tog han upp jakten.

Rånarnas bil, som Peter beskriver som en ”skorv”, körde söderut på E4 mot Arlanda. Småbarnspappan körde efter i 170 kilometer i timmen med SOS i örat.

– I början hade jag självklart fantastiskt med adrenalin av rädslan. Jag hade problem att prata med 112 i början.

Polisen hyllar insatsen

Då såg Peter en bil närma sig i mycket hög hastighet i backspegeln. Han förstod att det var polisen. Rånarna tog av vid avfarten till Arlanda och körde sedan mot Märsta. En andra polisbil fick snedda över gräset eftersom den låg i ytterfilen.

Först trodde han att de skulle köra förbi rånarna, men efter att ha signalerat med helljuset åt polisen förstod de vilken rånarbilen var.

Sedan tog jakten stopp. Rånarbilen blev trängd åt sidan och polisen kunde gripa männen.

Kenneth Sundin, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala, hyllar Peters insats.

– Han hade ju telefonkontakt med oss hela tiden. Så småningom hann vi ikapp och då greps de här tre juvelerna. Hade han inte följt efter hade det blivit svårare tror jag att få grepp om de där tre, säger Sundin.

Rånet i sig beskriver polisen som relativt odramatiskt. De tre männen, som är i 20-årsåldern, fick med sig cigaretter, trisslotter och en chokladkaka.

Nu är de anhållna på sannolika skäl misstänkta för rån.

”Då hade jag inte gjort det”

Peter å sin sida var först rädd att han skulle åka fast.

– Jag frågade, kommer jag få en fortkörningsböter? Jag körde ju i över 160. Då sa polisen ”Nej, vi kommer ge dig 10 år när du inte kan få fortkörningsböter”, säger Peter Laurin.

– Som småbarnspappa så får man inte vara med om så mycket spännande. Hade jag känt mig väldigt hotad hade jag inte gjort det. Och hade jag inte sett att hon (kassörskan) kommit ut hade mitt första val varit att gå tillbaka in i butiken.

SE OCKSÅ

”Inte många som väljer att jaga”

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Knivsta

Brott