Paulina våldtogs och såldes av pojkvännen

LINKÖPING. Hon blev våldtagen, såld till främlingar och till sist gravid.

Nu har Paulina Bengtsson hjälpt tusentals som drabbats av sexuellt våld genom föreningen Novahuset.

– Jag vill visa att man inte behöver vara ett offer hela livet.

Det är nästan omöjligt att förstå vad Paulina Bengtsson, 38, varit med om. Att denna glada och öppna person har levt i en mardröm av sadistiska övergrepp.

Det tog åratal att få tillbaka den riktiga livslusten.

Gravid med gärningsmannen

– I dag mår jag jättebra. Min dotter räddade livet på mig – om jag inte blivit gravid hade jag begått självmord, berättar Paulina Bengtsson när vi ses i Novahusets ljusa och fina lokaler.

Allt började med att Paulina träffade en man på nätet. Hon var 22 och han många år äldre. När de chattat och pratat i telefon verkade han vara en kärleksfull drömman. Men redan första dejten blev katastrof.

– Han våldtog mig och tog med mig till en annan man som gjorde samma sak. Jag blev chockad, kunde knappt förstå att det verkligen hände.

Mannen visade sig vara en manipulativ psykopat. Snabbt fick han Paulina i sitt våld och isolerade henne från familj och vänner.

– Jag hade varit en trygg och stark tjej som aldrig skulle trott att jag skulle råka så illa ut. Det var som om han tog över hela min hjärna. Jag vågade inte försöka lämna honom eftersom han hela tiden hotade mig – han sa att han skulle skjuta mig eller min familj, han visade en kniv och sa att han hade kopplingar till maffian.

– Samtidigt skämdes jag och kände stark skuld för att jag träffat honom från början. Jag vågade inte berätta för någon.

Det tog år att komma över det sexuella våldet, men i dag mår Paulina Bengtsson bra och hjälper andra.
Det tog år att komma över det sexuella våldet, men i dag mår Paulina Bengtsson bra och hjälper andra.

Tortyr av främlingar

Paulina befann sig plötsligt i en tillvaro av skräck, våld och svåra övergrepp. Hennes plågoande sålde henne till okända män via nätet. Han tog med henne till olika hotellrum där en eller flera fick göra vad de ville med henne. Hon beskriver ren tortyr, och trauman som att de fick kissa henne i munnen.

Vilka var de här männen?

– Helt vanliga män, många hade fru och barn.

Kan du beskriva den här tiden?

– Rena helvetet.

Paulinas ansikte mörknar.

– Jag stängde av för att stå ut, jag låg helt stilla och ibland grät jag. Jag var död inombords. Jag hade planer på att ta mitt liv eftersom jag inte såg någon utväg – jag ville inte belasta någon med det jag var med om.

Då hände det som räddade Paulina: Hon blev gravid och bestämde sig för att behålla barnet trots att förövaren var pappan. Att bli mamma gav henne en strimma hopp. Med hjälp av en expojkvän lyckades hon rymma efter fyra månader.

Långt fängelsestraff

Det tog flera år innan Paulina kunde prata om sina upplevelser trots att hon försökte gå till både polis och kuratorer. Till slut vågade hon anmäla och blev bra bemött. 2005 dömdes gärningsmannen till 14 års fängelse efter att en annan kvinna också anmält honom.

Nu är han ute, men Paulina är inte rädd längre. Hon lever ett lugnt familjeliv med man och två döttrar.

Vad har du sagt till din äldsta dotter om hennes biologiska pappa?

– Jag har varit ärlig, men berättat lite i taget ju äldre hon blivit. Hon ser pappan till min andra dotter som sin pappa, och hon vet att hon räddade mitt liv genom att bli till.

Paulina Bengtsson har vänt sina erfarenheter till att hjälpa andra. 2008 startade hon Novahuset. De hjälper runt 1 000 personer per år, mest kvinnor. De flesta har råkat ut för övergrepp, andra använder sex för att skada sig själva, till exempel mot betalning.

– Jag kan dra nytta av det jag varit med om, och då känns det som om det var någon mening i alla fall, säger hon.

Föreläser om sex och gråzoner

Novahuset är också ute och föreläser i skolor och på arbetsplatser.

– Många unga tror att sex är som i porrfilmerna. Jag pratar om hur bra sex ska vara, att det går bra att ångra sig och säga nej när som helst, om vad som är en våldtäkt och mycket annat. Det förebyggande är enormt viktigt. Min dröm är en värld utan sexuellt våld.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.