Här har katter flyttat in på demensboendet

avDennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:

På demensboendet Tvegölja vill personalen sätta lite guldkant på vardagen för de boende – och därför har två små katter flyttat in, rapporterar BLT.

– Det är fantastiskt roligt, säger Göta, 82, till Aftonbladet.

I söndags skördades frukt av ett långtgående arbete på omvårdnadsboendet Tvegölja 1 på Gullberna i Blekinge. Då flyttade nämligen de två små krabaterna Theo och Nosse in.

– Vi pratade i höstas om att vi ska inte ha spinnrocken och grindslanten. Vi ska tänka år 2016, och jobba med socialt innehåll till våra hyresgäster, säger Kerstin Nilsson, kvalitetsansvarig undersköterska.

Tidigt i diskussionerna kom husdjur upp. Det är något som ofta faller bort när människor flyttar in på boende. Men det ville personalen på Tvegölja sätta stopp för.

– Många av våra hyresgäster har haft katter hemma, och vi vet att djur är av betydelse. Man mår gott av att klappa en katt.

Längtat efter katter

Via Kattkommando Syd, en grupp som verkar för att ta hand om hemlösa katter, fick Tvegölja-personalen tag i Theo och Nosse. Och deras ankomst har blivit en succé.

– Sedan vi gick ut med det här med katterna har det tjatats, alla har undrat ”när kommer katterna”, säger Kerstin.

De har mötts med stor kärlek direkt. Theo och Nosse har sitt eget lilla rum på avdelningen, men största delen av tiden tillbringar de bland hyresgästerna i allrummet.

– De uppskattar det och tycker att det är mysigt. Alla är försiktiga med djur, det sitter djupt tror jag.

”Fantastiskt roligt”

En av de boende passar på att fylla i:

– Det är fantastiskt roligt, säger Göta Göransson, 82.

Djur på äldreboenden är ofta populära, men ett hinder sägs ibland vara eventuella allergier. På Tvegölja gjorde personalen förstås en enkät bland de boende om eventuella sådana problem innan katterna togs in.

Nu börjar även grannarna på Gullberna bli sugna.

– Vi har haft väldigt mycket besök från andra grupper, personal och hyresgäster. Alla vill komma och titta på katterna, säger Kerstin.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Husdjur

Katter