PRESENTERAS AV

Vännerna samlade ihop till en ny cykel till Markus

1 av 2 | Foto: Privat
Markus har fått en ny cykel – tack vare insamlingen.
SVENSKA HJÄLTAR

Markus cykel är viktig för honom som rörelsehindrad och får honom att känna frihet. När den gick sönder startades en insamling – så att han kunde köpa en ny, skriver Helsingborgs Dagblad.

Markus Paulsson, 40, har gått igenom mer än de flesta i livet. Han har drabbats av två hjärntumörer och en hjärtsäcksinflammation.

– Under operationen fick jag ett epilepsianfall som gjorde att hjärtat stannade.

När Markus vaknade upp var han halvsidesförlamad och beroende av assistans. Sedan tio år tillbaka har han varit rörelsehindrad – och det som har fått honom att känna sig fri är en specialbyggd cykel på tre hjul.

– Jag får inte färdtjänst för det anses jag vara för frisk gör. Så framförallt blir jag självständig med cykeln. Jag kan ta mig runt hur jag vill.

Därför blev livet komplicerat när cykeln gick sönder. Det har hindrat honom att delta i tipspromenaden som ordnas i Hembygdsparken, i Ängelholm, där han bor. Istället har han fått stå vid sidan om. Cykeln är dyr och inget som hans kommun bekostar.

– I och med att jag behöver en specialcykel blir det dyrare.

”Det bästa som hänt på länge”

När Ulf Örnhag, som håller i tipspromenaden, fick höra om Markus situation blev han uppgiven.

– Han har försökt att gå med rullatorn en gång men fick kämpa som ett djur. Han har inte råd med att fixa en ny cykel och får inte pengar från kommunen. Det han har fått är pengar från en stiftelse, jag tycker det är bedrövligt.

Ulf bestämde sig därför att starta en insamling. Tillsammans med sin vän Christian Ljunggren skapade de Facebookgruppen ”Kampen om en ny cykel till Markus”.

– Den fick ett jättestort genomslag. Det är jättekul att många förstår att det är något fel när samhället inte kan göra en livsviktig sak för honom.

Tack vare insamlingen, som landade på cirka 9 000 kronor, kunde Markus köpa en ny cykel – med lite hjälp av ett lån av sin pappa. Och nu kan han delta i aktiviteter igen, som alla andra.

– Det är så fint. Det här är det bästa som har hänt på länge.

Svenska Hjältars jury: Därför behöver världen fler hjältar 01:42

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykel

Cancer

Epilepsi