PRESENTERAS AV

Alireza stoppade maskerade tjuvar

1 av 2 | Foto: Privat.
Han stoppade inbrottstjuvarna.

avMalin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

När Alireza skulle hämta sin bil i garaget konfronterade han två maskerade tjuvar som höll på att bryta sig in i bilar, skriver Mitt i Bromma.

– Jag tänkte att idag är det dagen som jag tar risken, säger han till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I början på april skulle Alireza Etemadi hämta sin bil i garaget där han bor i Bromma. När han kom ut ur hissen på bottenvåningen såg han att det var två okända män som gick framför honom mot garaget.

– Jag stannade en liten stund och kollade på dem. De hade två väskor och var maskerade. Jag tänkte att jag skulle vara lite försiktig.

Alireza väntade i några sekunder innan han gick efter dem in. Då såg han att de stod vid hans och grannens bil och höll på att plocka med sina verktyg.

– Jag ropade ”hallå, stopp”. Då tittade de på mig och frågade vad jag ville. Jag svarade att det snarare var jag som skulle ställa den frågan.

De två männen svarade att de var inspektörer och var där och kikade runt.

– Det var skrattretande. Varför var de maskerade i så fall? Jag sa att om de är inspektörer så såg det inte bra ut när de var maskerade.

Utbröt ett tumult

Tjuvarna blev arga och hotade Alireza som var nyopererad i armen.

– Jag tänkte att idag är det dagen som jag tar risken och tänkte snabbt. Jag låtsades vara en boxare och hoppade upp och ned. Och de backade.

Efter en ordväxling hotade honom till livet. Alireza tog upp sin mobiltelefon för att filma dem och det utbröt tumult. En av männen fick tag i Alirezas mobil och försökte dra den ur hans hand.

– Han ville slå med sin knytnäve i mitt ansikte. Men jag lyckades sparka till honom så att han släppte taget om mobilen.

Alireza lyckades ta skydd och tjuvarna gav upp och sprang därifrån.

– De blev rädda igen när jag sa att de inte hade någon chans att komma undan.

”Det lilla jag kan göra”

Han säger att han aldrig blev rädd då han varit med om värre saker i livet, till exempel levde han i Iran under kriget.

– Man måste tänka på vad vi i samhället har för ansvar. Jag tar risken för tryggheten och för det här landet. Det är det lilla jag kan göra. Jag kanske inte kan rädda världen men jag kan hjälpa min familj och mina grannar.

Alireza har gjort en polisanmälan. En förundersökning har inletts om olaga hot och olaga intrång, skriver Mitt i Bromma. Hans bilder och filmer kan vara avgörande. Männen fångades dessutom på bostadsföreningens övervakningskameror.

– Är männen kända sedan tidigare kanske vi känner igen signalement i form av kläder, gångstil eller röster, säger Lena Törnblom Löfquist, vid polisen i Bromma, till tidningen.

Polisen rekommenderar inte att man ingriper mot kriminella på ett sätt som kan innebära fara för en själv.

– I 99 fall av 100 räcker det dessutom visa att man upptäckt förövarna, säger Lena Törnblom Löfquist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromma