Årets medborgare

PRESENTERAS AV

Delade ut gratis studentkläder: ”Alla ska få en fin student”

avMatilda Aprea Malmqvist

Snart fylls gatorna av studentfirande ungdomar som sjungandes springer ut i vuxenvärlden. Men det blir sällan en billig historia och många oroar sig för hur de ska ha råd.

Göteborgs stadsmission beslöt sig därför för att hjälpa ekonomiskt utsatta familjer med både balklänningar och studentkläder.

Många föräldrar och unga oroar sig för hur de ska ha råd med att köpa allt som tillhör bal och student. Eva Barron, samordnare på Göteborgs stadsmission fick höra från många mammor som upplevde det som väldigt stressande att de inte kunde ge sina barn klänningar eller kostymer som de andra klasskamraterna får.

– Vi pratade med skolkuratorer som bekräftade problemet. De berättade om pojkar som tänkte sjukanmäla sig och på så sätt missa sin student, för att de inte vågade berätta att de inte hade någonting att ha på sig, säger hon.

1 av 4 | Foto: Frida Lundmark.

I början av mars gick därför Göteborgs stadsmission ut på Facebook och berättade att de ville hjälpa blivande studenter som inte har råd med finkläder till bal och examen. Responsen var enorm.

Fyllde lokalen med festkläder

Göteborgs stadsmission lyckades samla ihop cirka 500 klänningar och kostymer från cirka 100 privatpersoner och flera företag som ville bidra med kläder, något Göteborgs posten tidigare skrivit om.

I början av april fylldes deras lokaler med finkläder. Eva Barron berättar att det var viktigt att ungdomarna skulle få en värdig upplevelse. Därför snyggade de till i lokalerna, hade volontärer som agerade som ”personal shopper” och en sömmerska som kunde hjälpa till så att kläderna satt perfekt.

– Vi har fått jättefin respons från ungdomarna, en del var nervösa, de visste inte vad de hade att vänta sig. Många går ju såklart hellre till en affär och väljer själv. Därför var det så viktigt för oss att det skulle bli bra.

Även småsyskon fick klänningar

Ungefär 70 ungdomar besökte stadsmissionen och fick med sig både student- och balkläder hem. Småsyskon och mammor har också fått kläder så att även de ska få känna sig extra fina på studentdagen.

Eva Barron hoppas att de kan göra samma sak nästa år.

– Jag tror att alla är rörande överens om att det har blivit lite väl dyrt att ta studenten. Tills dess att det har skett en förändring är det viktigt att vi kan hjälpa till. Även de med ekonomiska svårigheter ska kunna fira en fin student.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!