Läraren Cecilia har fixat bostad åt 55 ungdomar

Publicerad 2019-03-26

VÄRMDÖ. Läraren Cecilia Dufva fick nog när hennes asylsökande elever skulle förflyttas till annan ort.

Med hjälp av andra frivilliga har hon lyckats ordna nya hem till 55 ungdomar.

– Cecilia betyder allt för mig, hon har varit som en mamma, säger Zahoor Dostizada som är en av ungdomarna som fått hjälp.

Läraren Cecilia Dufva, 46, säger att hennes engagemang föddes i klassrummet. Efter jullovet år 2017 kom flera av hennes elever på Gustavsbergs gymnasium G2, och sa att de kanske inte skulle kunna gå kvar eftersom de hade fyllt 18 år, eller blivit åldersuppskrivna, och behövde lämna sina HVB-hem.

– Det här var ju elever som jag hade i mitt klassrum och det var en förfärlig tanke att bli av med dem en efter en. Jag ville såklart att de skulle få slutföra sina studier, säger Cecilia Dufva.

En av ungdomarna flyttade hem till Cecilia Dufva och hennes familj. Och hon började undersöka möjligheten att få fram ytterligare sovplatser på Värmdö.

Cecilia Dufva tillsammans med några av ungdomarna hon hjälpt.
Cecilia Dufva tillsammans med några av ungdomarna hon hjälpt.

– Vi blev snabbt några som hjälptes åt och vi lyckades tillsammans hitta familjer som hade en säng, soffa eller friggebod över.

Så fort Cecilia Dufva fick höra att en elev skulle bli tvungen att flytta hjälpte hon till att ordna fram nya boenden. Och när hennes fritid inte längre räckte till var hon med och startade föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö.

– Det är jättemånga människor som varit engagerade och hjälpt till på olika sätt. Så vi har gjort det här tillsammans, säger hon.

Många är engagerade

Flera ungdomar som Aftonbladet pratar med säger att Cecilia är deras hjälte. Utöver med boende har hon även hjälpt dem med allt från att övningsköra till att finnas där som stöd när de mått dåligt. Även i lokaltidningen Mitt i Värmdö har hon blivit nominerad till årets lokala hjälte.

– Cecilia betyder allt för mig. Jag kan prata med henne om allt och hon kan förklara hur jag ska göra för att lösa olika problem. Man kan säga att hon är som en mamma, säger Morteza som vi möter under en av föreningens veckoaktiviteter ute på Värmdö.

Varje onsdagskväll träffas de som vill i en lokal i Hemmesta som de får låna av Svenska kyrkan.

– Jag kommer hit nästan varje vecka för jag känner mig trygg här, och jag kan få hjälp med mina läxor och lära känna nya människor här, säger Nima som är en av ungdomarna på onsdagsträffen.

Cecilia Dufva och några ungdomar fixar fika inför onsdagsträffen.
Cecilia Dufva och några ungdomar fixar fika inför onsdagsträffen.

Tillsammans med frivilliga Värmdöbor gör ungdomarna allt från att baka till att få hjälp med läxor och att fylla i blanketter till myndigheter.

– Tanken är att det här ska vara lite som ett vardagsrum för ungdomarna dit de kan komma och umgås med varandra tillsammans med andra vuxna, säger Cecilia Dufva.

Hon säger att engagemanget på Värmde har varit enormt.

– Jag tror att det har gått så bra för oss för att vi var på hugget på en gång. Vi visste ju precis vilka ungdomar som gick i klasserna och lät ingen av dem bli bostadslös.

Läxhjälp ger energi

En fördel har varit att hon, och de andra som hjälpt till, kände ungdomarna sedan innan.

– Vi kunde till exempel berätta att den här killen älskar att spela basket precis som ni. Så att det blev en bra matchning.

Som mest behövde de hjälpa till att ordna bostad till tio ungdomar inom loppet av en vecka.

– Jag har ju mitt heltidsjobb som lärare och sedan år 2017 är det här i princip hela min fritid, säger Cecilia Dufva.

På frågan var hon hämtar energi svarar hon att det bland annat är från att vara med ungdomarna.

– Man får så väldigt mycket tillbaka från de här ungdomarna. Visst kan en del av de saker jag behöver hjälpa dem med vara väldigt tuffa, men jag får energi av att till exempel sitta och hjälpa dem med läxorna. Sånt älskar jag.

Cecilia Dufva och föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö driver nu ett arbetsmarknadsprojekt med Värmdö församling för att få ut ungdomar i arbete.
Cecilia Dufva och föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö driver nu ett arbetsmarknadsprojekt med Värmdö församling för att få ut ungdomar i arbete.

Hoppfull inför framtiden

Idag har föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö två ungdomar som de hjälpt i styrelsen. En av dem är Zahoor Dostizada, idag 20 år.

– Cecilia har hjälpt mig med väldigt mycket saker, och nu har jag lärt mig om styrelsejobb för att kunna hjälpa andra, säger han.

Zahoor Dostizada pluggar andra året på Värmdö tekniska gymnasium och drömmen är att bli en riktigt bra mekaniker.

– Varje måndag och tisdag har jag praktik och jag älskar det. Jag är tacksam att jag får jobba med någonting som jag älskar.

Cecilia Dufva säger att det stora målet nu är att Värmdöungdomarna som har fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska lotsas in i arbete. Enligt den nya lagen har de sex månader på sig efter att de tagit studenten att få ett fast jobb, eller avtal om minst två års anställning, för att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.

– Har vi lyckats ordna boende till alla 55 ska vi nog lyckas få ut dom på arbetsmarknaden också, säger Cecilia Dufva.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE