Årets vårdhjälte

Ett år efter Terese Alvéns död – insamlingen uppe i 1,2 miljoner kronor

Vännen: ”Hon fortätter att inspirera tusentals människor”

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

Det har varit ett år av sorg och saknad, men också av livsglädje.
På årsdagen av Terese Alvéns död är insamlingen uppe i 1,2 miljoner kronor.
– Hon har fortsatt att inspirera människor efter sin död och hade varit stolt över att se vilken rörelse hon skapat, säger vännen Helena Olmås.

Terese Alvén, hälsoinfluencer
Terese Alvén, hälsoinfluencer

Det har gått ett år sedan författaren och hälsobloggaren Terese Alvén dog i cancer endast 37 år gammal. Ett par månader innan, i slutet av april 2019, hade läkarna konstaterat en cysta på hennes äggstock – en aggressiv cancerform som inte gick att behandla Den 11 juni somnade hon in.

– Det har varit ett år av saknad förstås, men också ett år av rörelseglädje och livsglädje i Terese anda, säger vännen Helena Olmås som tillsammans med Jane Haglund startade insamlingen som heter ”Spring för Terese”.

På kort tid kom det in en miljon kronor till insamlingen hos Cancerfonden, och målet höjdes till 1,5 miljoner kronor.

– Att det skulle komma in så mycket pengar hade vi aldrig kunnat drömma om när vi startade insamlingen. Och pengarna behövs verkligen så att forskarna kan hitta sätt som ger personer som drabbas av äggstockscancer får bättre odds, säger Helena Olmås.

Varje år drabbas cirka 700 kvinnor i Sverige av cancer i äggstockarna. Av dem lever bara cirka 40 procent tio år senare.

– Terese har lärt människor så oerhört mycket, självklart genom sin träningsglädje men också i att vara medveten om livets skörhet och att inte ta något för givet. På Instagram ligger över 5 000 inlägg med hashtagen #springförterese och det är en massa livsglädje – att vi ska fortsätta i Terese anda och göra det bästa av livet, säger Helena Olmås.

Fortsätter att inspirera

Ett insamlingsevent var planerat till dagen efter Terese 38-årsdag, den 5 juni, men blev inställt på grund av pandemin. Istället sprang människor runt om i landet där de befann sig.

– Det känns som att Terese har varit närvarande i allt som gjorts kring insamlingen under det här året. Jag tror att hon hade varit otroligt glad om hon sett hashtagen #springförterese och vad den lett till. Jag önskar att hon kan se det där hon är nu.

Har ni något nytt mål med insamlingen?

– Spring för Terese kommer att fortsätta leva vidare i hennes namn, och fortsätta inspirera människor. Det är en insamling som jag hoppas aldrig kommer att avslutas för det behövs verkligen mer pengar till forskningen.

I höstas gavs Terese Alvéns femte bok ”Rörelserik – 52 utmaningar som får i gång hela familjen!” ut postumt. Samtliga intäkter från försäljningen skänktes till Cancerfonden, precis som Terese Alvén ville.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Småbarnspappan Sebastian, 41, har obotliga sjukdomen ALS – har samlat in 1,5 miljoner

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets vårdhjälte

Terese Alvén

Cancerfonden

Cancer

Svenska hjältar