2-åriga Mohammad har aldrig sett sitt eget hem

Av: Jakob Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Abu Hashim och hans familj har ett stort hus i en bördigt jordbruksbygd i Syrien dit många åker på semester om våren.

Där har yngste sonen, Mohammad, 2, aldrig varit.

För familjen väntar nu återigen en kamp för överlevnad när den fruktade kylan lägger sig över det gigantiskt ett flyktingläger.

Familjen har varit på flykt i fyra år och bor nu i flyktinglägret Azraq i Jordanien. Ett relativt fattig land, utan oljetillgångar, dit nästan 700 000 flyktingar från Syrien har tagit sig. Landet, som också tagit emot många flyktingar från Irak, står nu inför en oerhört tuff utmaning.

Mohammads tre äldre syskon, Seba, 9, Hashim, 12 och Raghad, 16, har alla minnen av ett bättre liv. Men det har inte Mohammad. Han är ett av alla barn som växer upp i skuggan av inbördeskriget i Syrien, och han känner inte till något annat än den torftiga vardagen i ett flyktingläger.

Mohammad, 2, tittar blygt på fotografen. Han, pappa Abu Hashim och storasyster Raghad, 16, har rustat sitt skjul inför vintern.
Foto: UNHCR Jordan/Carlisle
Mohammad, 2, tittar blygt på fotografen. Han, pappa Abu Hashim och storasyster Raghad, 16, har rustat sitt skjul inför vintern.

Tidigare arbetade Mohammads pappa, Abu Hashim, den syriska jordbruksmyndigheten. För honom är minnena av ”det andra livet” i den lilla staden Ghouta både ett ljus och en börda.

– Vi orkar inte jämföra vårt liv här i lägret med vårt liv hemma i Syrien. Vi hade ett fint hem, ett hus med flera rum. Där var det varm och vackert. Att jämföra det med livet här ger mig bara huvudvärk, säger Abu Hashim.

Man ser glädjen i hans ögon när han ser på sin lille son. Men samma ögon fylls med en stor sorg när han blickar ut över lägret där hans barn tvingas att växa upp.

Nu när vintern kommer växer också oron.

– Vi har redan haft mycket regn. Många av hemmen i lägret har svämmats över, och vi är oroliga för att det ska komma mer kallt regn. Fukten tränger in genom alla sprickor och det tar veckor att torka upp, säger Abu Hashim.

Har kämpat för överlevnad – i fyra år

Men efter fukten kommer det ännu större hotet: Kylan.

– Vi har varit i läger i fyra år nu, och varje år har vi kämpat för att försvara oss mot kylan. När vi först kom till lägret var vi tvungna att använda den enda filten vi hade till att täcka fönsterluckorna. Men i år har vi kunnat lägga ett speciellt lager med isolering.

I familjens skjul finns bara en värmare. Runt den samlas föräldrarna och de fyra barnen.

– Vi har möblerat om och ställt köket mitt i det stora rummet så värmen från matlagningen också hjälper oss att hålla värmen.

I flyktinglägret Azraq bor lika människor som i en svensk småstad. 2017 bodde 33 000 människor i lägret, enligt Sida – lika många som det bor i Landskrona.

Men ändå är mycket av det som ger en barnfamilj ett drägligt liv inte självklarheter. De barn som saknar vinterkläder har till exempel svårt att gå till de tillfälliga skolorna.

1 av 2 | Foto: UNHCR Jordan/Carlisle
Abu Hashim tittar längtansfullt efter den värmande solen

”Tack vare hjälpen är vi säkra”

Det tuffa åren på flykt har förändrat mycket för Abu Hashim. Familjen är väldigt tacksam för den hjälp som de fått av FN:s flyktingorgan UNHCR. Och de är väl medvetna om vet att det finns många som har det mycket värre.

– Vi kan se de som bor och lever under sämre förhållanden. De som är fattigare än oss. Vi är säkra. Mina barn är säkra. Det betyder allt just nu, säger Abu Hashim.

Men lättnaden över den trygghet som lägret skänker för stunden ger inte mycket hopp för farmtiden.

– Självklart skulle vi vilja återvända till Syrien, men vi vet inte om det blir möjligt. Om vi kan få ett normalt liv utanför lägret. Just nu är det svårt att föreställa sig någonting över huvudtaget, säger Abu Hashim, medan han tittar på lille Mohammad som aldrig mötte våren hemma på ängarna utanför det vackra huset i Ghouta.

 
Intervjun med Abu Hashim är gjord via UNHCR:s representanter i Jordanien.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Det räcker pengarna till

  • För 92 kronor ger du vinterkläder till tre barn.

  • För 210 kronor skänker du sex filtar.

  • För 786 kr skänker du ett vinterpaket till en hel familj med kamin, vattendunk, presenning och en filt. 

LÄS MER: Sverige för UNHCR

Publicerad:

LÄS VIDARE