PRESENTERAS AV

”Jag får så mycket kärlek och beröm”

SVENSKA HJÄLTAR

Väktaren Fredrik Bülow fick nog av våldtäkter – skjutsade gratis hem tjejer från krogen på nätterna

Foto: NATTENS RIDDARE Louise Lövdell och Alexandra Järpe är två av de tjejer som uppskattar Fredrik Bülows initiativ med Tjejskjutsen. ”Det är tryggt att veta att Fredrik finns. Han ställer upp och räddar lätt många tjejer från problem. Han borde bli belönad för allt han gör”, säger Louise Lövdell.

Fredrik Bülow tröttnade på att läsa om våldtäkter i tidningen.

I flera månader tillbringade han helgnätterna i bilen och skjutsade hem tjejer gratis från krogen i Helsingborg.

– Det viktigaste är att tjejerna kommer hem säkert, säger han.

Klockan har precis passerat midnatt när det piper till i mobilen. ”Kör du i kväll hjärtat?” Fredrik Bülow sitter framför ratten i sin grå Ford ”modell sämre”, redo att plocka upp tjejer som behöver skjuts hem.

Med lite smått vingliga steg kommer Emma Mohlin, 18, fram till bilen som står parkerad utanför en av Helsingborgs mest populära nattklubbar.

– Är det du som är Fredrik Bülow? frågar hon och får en kram till svar.

De röker varsin cigarett och småpratar lite innan de hoppar in i bilen och kör mot Emmas kompis lägenhet där hon ska sova i natt.

Gillas av 1 700 på Facebook

Oftast är det bekanta till Fredrik som ringer och ber om skjuts. Men Tjejskjutsen Helsingborg växer och allt fler hör talas om Fredrik. Han har blivit intervjuad av lokala medier och gillas av 1 700 personer på Facebook.

– Jag har nog inte förstått vidden av det hela förrän nu. För mig var det bara en sjyst grej, säger han.

Kör på nätterna

Emma är Fredriks hundrade körning sedan han drog i gång projektet under valborgshelgen.

– Förr eller senare tröttnar man på att se fylla, slagsmål och kladd på tjejer. Jag bestämde mig för att vara nykter och skjutsa hem mina tjejkompisar från krogen, säger han.

Sagt och gjort. Fredrik startade en Facebookgrupp och köpte ett kontantkort till mobilen. Första kvällen skjutsade han hem tio tjejer och sen dess har det bokstavligen rullat på.

Nästan varje torsdag, fredag och lördag knäpper han på mobilen när han kommer hem från väktarjobbet sent på kvällen. Han tar en snabb dusch, kastar i sig middag och ger sig ut på stan. Från midnatt och fram tills klubbarna stänger vid fem står Fredrik till tjejernas tjänst.

– Det har hänt att jag fortfarande sitter i morgonrock när telefonen börjar ringa. Då är det bara att trycka i sig middagen och ge sig ut.

Han gör det för tjejernas skull, men också för att han själv tycker att det är roligt.

– Jag får så mycket kärlek, beröm och uppskattning, säger Fredrik.

”Känner mig inte utnyttjad”

Men det är inte alla som uppskattar vad Fredrik gör. Han har fått hotfulla kommentarer på nätet och vänner varnar honom för att han kan bli utnyttjad.

– Jag känner mig inte utnyttjad men hellre det än att läsa i tidningen om nya våld­täkter, säger Fredrik som betalar både bensin och parkeringsböter ur egen ficka.

Han har blivit erbjuden pengar många gånger, men tackar alltid nej. Det är ändå inte så dyrt, menar han.

– En liter bensin kostar 15 kronor, en liter öl kostar en hundring. Jag sparar mycket pengar på att inte gå ut och festa, säger Fredrik och går in på en av krogarna för att köpa en läsk.

Det blir många kramar, handslag och ryggdunkningar på vägen till baren. Fredrik har jobbat som dörrvakt i över tio år på olika nattklubbar i Helsingborg och verkar känna halva stan.

– Alla vet vem vakten med alla tatueringar och det röda skägget är. De vet att de kan lita på mig.